Parlament BiH
18

Državni ministri u četvrtak odgovaraju na pitanja: Zašto niste nabavili vakcine?

B. T.
Vijeće ministara BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vijeće ministara BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prva posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj će poslanici i delegati postavljati pitanja državnim ministrima, najavljena je za četvrtak, 11. mart.

Sudeći prema materijalima za sjednicu, odnosno dostavljenim pitanjima, sjednica će biti obilježena oštrim kritikama na rad Vijeća ministara BiH.

Državni ministri će parlamentarcima "polagati račune" o brojnim gorućim temama, prije svega o (ne)aktivnostioma u vrijeme pandemije. Zbog toga će biti i poziva na ostavke.

Između ostalih, odgovor o vakcinama od ministrice vanjskih poslova Bisere Turković zatražit će Nenad Nešić. Prema podužem pitanju, Nenad Stevandić pripremio se da oštro reagira na izjave šefice bh. diplomatije o kvalitetu vakcina koje je BiH donirala Srbija. Zbog toga će pomenuti i njenu smjenu.

Hoće li podnijeti ostavke?

"Riječ je o ustaljenoj praksi za koju gospođa Turković, uvjeren sam, ima zeleno svjetlo vrha Stranke demokratske akcije. Ako je tako, onda SDA radi na rušenju institucija za čije se jačanje deklarativno zalaže. Ako nije tako i ako gospođa Turković solira, vrijeme je da joj se zahvalimo na saradnji, da za tu poziciju SDA predloži drugog kandidata", stoji u Stevandićevom pitanju.

I Zlatko Miletić upitat će predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju da li će Vijeće ministara BiH podnijeti nepozivu ostavku. U obrazloženju navodi da nisu učinili nijednu korisnu stvar za narode i građane, posebno u poduzimanju mjera u sprečavanju pandemije COVID - 19, pružanju pomoći privrednicima, poduzimanju adekvatnih mjera za vakcinaciju…

Damir Arnaut pita Vijeće ministara o tome šta su za 14 mjeseci mandata uradili po pitanju nabavke vakcina, izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, izgradnje Pelješkog mosta, NATO integracija….

Ministar pravde Josip Grubeša na ovoj sjednici trebao bi odgovoriti na pitanje Saše Magazinovića zbog čega nije izvršena registracija Akadmije nauka i umjetnosti BiH. Mira Pekić od Tegeltije traži odgovor o tome šta je poduzeto na izgradnji graničnog prijelaza u Bosanskom Brodu.

Diploma ambasadorice Mlinarević

Denis Bećirović će predsjedavajućeg Tegeltiju upitati šta je konkretno učinjeno s ciljem pomoći podrške usvajanju ugovora između države i Islamske zajednice u BiH, dok Đenan Đonlagić traži odgovor na pitanje kada će VM preduzeti završne korake i okončati proces pridruživanja BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Nekoliko pitanja odnosi se na uslove koje je Evropska komisija postavila kao prioritete pred bh.vlasti. Borjana Krišto će ministra sigurnosti Selmu Cikotića pitati temeljem koje odluke su Blažuj i Ušivak proglašeni privremenim prihvatnim centrima za smještaj migranata, dok Predrag Kojović od ministra odbrane Sifeta Podžića traži odgovor zašto je glasao protiv Komisije za saradnju s NATO-om.

Predrag Kožul će ponovo ektuelizirati pitanje diplome ambasadorce u BiH Martine Mlinarević. Od ministrice Bisere Turković zatražit će da pojasni kako je reguliran njen radnopravni status, jer nema završen fakultet.

Ministar pravde Josip Grubeša na ovoj sjednici trebao bi odgovoriti na pitanje Saše Magazinovića zbog čega nije izvršena registracija Akadmije nauka i umjetnosti BiH, a Mira Pekić traži odgovor o aktivnostima na pripremi gradnje graničnog prijelaza u Bosankom Brodu.

Sanja Vulić namjerava problematizirati sastanak šefice bh. diplomatije s Amirom Krečom i Benjaminom Pandžićem, nosiocima najviših priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka. U pitanju koje je dostavila Vulić o Armiji RBiH pominje navodnu diskriminaciju prema zaposlenim Srbima i Hrvatima…