Ima li interesa?
0

Državni ministri bi sutra ponovo mogli razmatrati ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Redovna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine će biti održana sutra, a na njoj bi se, ukoliko bude bilo zainteresovanosti za potrebe privrednika i turističkih radnika, moglo ponovo naći pitanje ukidanja viza državljanima Saudijske Arabije koji žele putovati u BiH.

Stotinjak turističkih radnika iz svih dijelova BiH protestovalo je jučer u Sarajevu upozoravajući na, kako su kazali, diskriminatorne odluke državnih ministara, koje ugrožavaju njihovo poslovanje. Riječ je o odluci da se ne uvede bezvizni režim državljanima Saudijske Arabije, te neusvajanje olakšica stranim državljanima za ulazak u BiH.

Olakšice za ulazak u BiH podrazumijevale bi omogućavanje stranim državljanima da u BiH uđu i sa drugim "korona-potvrdama" osim PCR testa, odnosno odobravanje antigenskog testa, ulaska sa potvrdom o potpunoj imunizaciji i o preboljevanju koronavirusa.

Ovakve olakšice su uvele i mnoge zemlje u okruženju kao i evropske zemlje poput Hrvatske i Slovenije.

Na oporavak turizma i privrede bi također značajno utjecalo i ako bi se olakšao ulazak državljanima Saudijske Arabije s obzirom na to da postoji velika zainteresovanost saudijskih turista za ljetovanje u našoj državi, međutim hrvatski ministri na prethodnim sjednicama nisu željeli da se ova odluka usvoji.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je nekoliko puta isticala potrebu za usvajanjem bezviznog režima za ove državljane, a i ovaj put je, uoči sutrašnje sjednice, kazala za Klix.ba kako se nada da će prevagnuti interes privrednika i turističkih radnika.