{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Državne institucije BiH troše racionalnije ali je još mnogo propusta

S
29.9.2015. u 16:21
0
2
Državne institucije BiH troše racionalnije ali je još mnogo propusta
0
Državne institucije BiH troše racionalnije ali je još mnogo propusta
Foto: Ilustracija
Glavni revizor u Kancelariji za reviziju institucija BiH Miljenko Šego rekao je da je u 2014. godini došlo do određenog pomaka u finansijskoj disciplini institucija, navodeći da je od 73 institucije 31 dobila pozitivno mišljenje.
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je danas revizorske izvještaje o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2014. godinu koje su dobile mišljenje sa rezervom i pozitivno mišljenje uz isticanje predmeta.

U revizorskom izvještaju za Ministarstvo odbrane BiH istaknuto je da ova institucija ponavlja iste greške već tri godine zaredom, među kojima su i propusti u vezi sa popisom imovine i javnih nabavki i situacija.

Ministarstvo odbrane BiH treba da popiše 1.600 objekata nepokretne vojne imovine u BiH.

Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH skrenuta je pažnja na nedostatak Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i rješavanje statusa objekata tog ministarstva u Beogradu i Ankari, što treba bude realizovano procesom sukcesije.

Objekte sada ne koristi BiH i zbog toga se gube znatna finansijska sredstva, a rješavanje statusa je političke prirode i nije u nadležnosti MIP-a.

Predstavnici MVP-a naveli su da ovo ministarstvo ima 520 zaposlenih, a više od 600 sistematizovanih mjesta u okviru Ministarstva i da nije bilo zapošljavanja od 2013. godine, čime su demantovali suprotne tvrdnje u javnosti.

Za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH konstatovano je da je smanjen broj ugovora o djelu sa 240 u 2011. na 24 u 2015. godini.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Siniša Macan pojasnio je situaciju u vezi sa uslovima iz tendera za izradu obrazaca za pasoš koje je dobila banjalučka firma, navodeći da nije bilo nijedne žalbe na odredbe tendera i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Macan je pojasnio članovima Komisije i pitanje uplate avansa za izradu ličnih karata i vozačkih dozvola.

Za Službu za poslove sa strancima BiH navedeno je da je gradnja novog objekta ovog tijela u Sarajevu koštala 82.000 KM manje u odnosu na prvobitni ugovor sa izvođačem radova, a problematizovana je i kupovina prostora za terensku kancelariju Službe u Banja Luci.

U vezi sa revizorskim izvještajem za Upravu za indirektno oporezivanje BiH, koja je dobila pozitivno mišljenje, postavljeno je pitanje zašto je izvođač radova povisio cijenu gradnje graničnog prelaza Bosanska Gradiška za 2,1 milion KM.

Pomoćnik direktora Uprave Hajrudin Lagumdžija rekao je da su troškovi gradnje povećani za 2,1 milion KM jer je, nakon prošlogodišnjih poplava, znatno porasla vrijednost nabavke repro materijala, poput šljunka za nasip,

Mišljenje sa rezervom dobila je i Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: