Muharem Cero na sesiji Kruga 99
71

FOTO / Državna imovina ne može biti predmet političkog dogovora

FENA
"Dejtonski mirovni sporazum je potvrdio kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Odluka Ustavnog suda je, u skladu s tim, atribuciju državnosti u smislu vlasništva nad državnom imovinom, dodijelila državi BiH. To bi, po meni, trebale da budu notorne činjenice", izjavio je danas u Sarajevu Muharem Cero, uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi "Državna imovina ili imovina države?“
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Međutim, dodao je on, u procesu rješavanja statusa državne imovine događaju se procesi koji prijete da dođe do vlasničkog samorazvlaštenja države BiH u korist entiteta.

"U krajnjem, atribucija državnosti, prema nekim političkim projektima, trebala bi biti dodjeljena entitetima na štetu države BiH", kazao je Cero novinarima prije početka sesije.

Prema njegovim riječima, takav jedan proces bi otvorio za budućnost vrlo neizvjesnu perspektivu bosanskohercegovačke državnosti, promijenio njen ustavni karakter zajamčen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a u krajnjem, u datom trenutku, mogao dovesti do njenog nestanka.

Muharem Cero (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Muharem Cero (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Moje današnje istupanje će pružiti argumente u pravcu osporavanja političkih procesa koji bi mogli razvlastiti državu BiH i dovesti je u situaciju neizvjesne ustavnopravne perspektive u budućnosti", kazao je Cero.

Prema njegovim riječima, događa se da se sa ustavnopravnog polja ide na politički dogovor.

"Ovo je materija koja ne može biti predmet političkog dogovora, pogotovo ne političkog dogovora koji bi dokidao bosanskohercegovačku državnost i išao na štetu njenog ustavnog kapaciteta zajamčenog Dejtonskim mirovnim sporazumom. On može biti samo ojačavan, a ne može biti slabljen", smatra Cero.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Upitan na koji način je, prema njegovom mišljenju, moguće riješiti ovaj problem, odgovorio je je on sada dobio jasnu poruku za način svog rješavanja, a to je presuda Ustavnog suda o državnoj imovini u predmetu U 1/11 i ona ne može biti zanemarivana u procesu rješavanja statusa državne imovine.

"Svako rješenje koje bi zanemarilo presudu Ustavnog suda bilo bi predmetom, vjerovatno, novih ustavnopravnih osporavanja i sasvim izvjesno bilo bi poništeno ukoliko bi bilo u neskladu sa presudom Ustavnog suda. Dakle, materija državne imovine je ustavnopravna materija, a ne politički dogovor", kazao je Cero.