Komisija za odbranu
32

Državna imovina i NATO put ponovo posvađali parlamentarce u BiH: Stavovi potpuno oprečni

V. K.
Kemal Ademović, Jasmin Imamović i Radovan Kovačević
Kemal Ademović, Jasmin Imamović i Radovan Kovačević
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH organizovala je danas preglednu konferenciju o temi "Zakonodavni okvir, aktualno stanje i planovi institucija BiH u oblasti odbrane i sigurnosti", a čini se kako su se i ovaj put uspjeli posvađati oko tema državne imovine i NATO puta BiH.

Član Komisije Jasmin Imamović ističe kako su se članovi na ovoj komisiji informisali o radu institucija za odbranu i sigurnost.

"Imat ćemo sastanak sa NATO delegacijom. Cilj nam je kao komisiji novog saziva Parlamenta BiH, da se informišemo od institucija za odbranu i sigurnost, saslušamo izvještaje kako bismo znali koji su nam naredni pravci djelovanja", rekao je Imamović.

Na pitanje državne imovine, Imamović je rekao kako su tu pravila jasna.

Jasmin Imamović
Jasmin Imamović

"Državna imovina pripada državi. Subjekt državne imovine je država. Imamo taj kontinuitet. Treba poredati šta je sve objekt državne imovine i koje su to vrste državne imovine i odrediti način korištenja. To, naravno, isto treba da donese državni parlament", rekao je Imamović.

Član Komisije Radovan Kovačević (SNSD) osvrnuo se na najave ministra odbrane Zukana Heleza kako je BiH bliže NATO-u te je poručio kako je to priča koja ne spada u političku pristojnost.

"Naglasio sam da ne prejudiciramo članstvo i da postoji samo saradnja. Žao mi je što se danas na konferenciju nije odazvao ministar odbrane Helez. Imao bih dosta toga da mu kažem. Kao ministar, koji bi trebao imati minimum političke pristojnosti, trebao bi zastupati interese svih građana. Vidimo da govori da je BiH sve bliže NATO-u. Zamislite kada bi se svi ponašali kao Helez pa kada bi Košarac gledao da se izvozi meso samo iz RS-a ili kada bi ministar finansija brinuo samo i finansijskim interesima RS-a. To nije način na koji trebamo raditi u BiH. BiH može funkcionisati samo na osnovu kompromisa", rekao je Kovačević.

Radovan Kovačević
Radovan Kovačević

Kada je riječ o državnoj imovini, Kovačević ističe kako Dejton nigdje ne propisuje da je to pitanje države već entiteta.

"Spreman sam da radim i djelujem u skladu sa Dejtonom i Ustavom BiH. Nigdje ne postoji bilo šta što se zove PIC. To je nepostojeći organ. Ukoliko ćemo biti legalisti, PIC ne postoji. Suvišno je raspravljati o njihovom zaključcima. Imovina je riješena Dejtonom. Dejtonski sporazum je jasno odredio šta su nadležnosti BiH i šta je ono što BiH pripada. U Članu 3.3. piše da sve ono što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH pripada entitetima. Tu je jasno da imovina pripada RS-u i FBiH. Mi iz RS-a smo spremni da već sutra sjednemo sa predstavnicima FBiH i napravimo sporazum te da predvidimo šta je sve potrebno BiH i njenim institucijama te da to ustupimo kao entiteti državi", poručio je Kovačević.

Također, javnosti se obratio i član Komisije Kemal Ademović (NiP) te je poručio kako će se o članstvu BiH u NATO-u odlučivati u parlamentu, a eventualno i na referendumu.

"Danas su direktori i zamjenici direktora agencija iz oblasti sigurnosti podnijeli skraćene izvještaje te su rekli šta je to urađeno i koji su problemi. Moram reći da je povećanje budžeta na nivou BiH od 20 posto stabilizovalo rad ovih agencija pa i Ministarstva odbrane jer su povećane plate. Kada je u pitanju ovo što je pomenuo Kovačević, vezano za NATO put. Jeste činjenica da smo mi pridružena članica Parlamentarne skupštine NATO-a i ja sam predsjedavajući delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO saveza. Bili smo na proljetnom zasjedanju. Konačna odluka o pristupanju NATO-u donijet će organi na nivou BiH, a u konačnici i građani na referendumu. Poručujem da ćemo tražiti kompromis, dogovor i da dođemo do najboljih rješenja za BiH", rekao je Ademović.

Kemal Ademović
Kemal Ademović

Na pitanje državne imovine, Ademović ističe kako je Ustavni sud BiH donio presude o ovom pitanju te da se one moraju poštovati.

"Visoki predstavnik je ustavna kategorija. Ustavni sud je ustavna kategorija. On je donio nekoliko presuda koje govore o državnoj imovini. Ako kažemo da poštujemo Dejton, onda je visoki predstavnik i Ustavni sud to. Ne bih ušao u dalju polemiku. Preferiram da se oko toga dogovorimo da se donese zakon u Parlamentu BiH", zaključio je Ademović.