BiH
63

Državna himna već 16 godina bez teksta

Piše: E. F.
Prije tačno 19 godina himna "Jedna si jedina", koju je napisao Dino Dervišhalidović, usvojena je na sjednici Predsjedništva BiH te je do današnjeg dana to zapravo i jedina himna koja se još uvijek pjeva.

Razlog tome jeste činjenica da građani BiH već 16 godina nemaju tekst državne himne koji bi pjevali. Naime, samo tri godine poslije njenog usvajanja, "Jedna si jedina" zamijenjena je današnjom himnom bez teksta, pod nazivom "Intermezzo". A ona, uprkos višestrukim pokušajima, nikada nije dobila svoj tekst.

To se umalo dogodilo 2009. godine, kada je Komsija imenovana samo u tu svrhu uspjela postići dogovor te je usvojila i na daljnje razmatranje poslala tekst autora Dušana Šestića i Benjamina Isovića.

No, pomenuti tekst nije prošao i pao je u Domu naroda Parlamentarne skupštine jer 'ne odražava jedinstvo', uprkos činjenici da u tesktu nije bilo nijedne tendenciozne ili uvredljive riječi.

Čak ni odlazak bh. reprezentacije na Mundijal nije bio dovoljna motivacija da dobijemo zvanični tekst himne naše države.

Da li će se ponovo krenuti u složenu proceduru izbora himne na koju je posljednji put potrošeno 30.000 eura, ostaje da se vidi. No, kako se čini, na već jednom pređeni put teško će se iko odlučiti.

Naime, već je jedna takva inicijativa propala prošle godine, a novih još nije bilo.