BiH
10

Državljanin BiH Petar Matić koji je bio otet u Libiji, sutra putuje u Italiju

Piše: E. G.
Petar Matić
Petar Matić
Petar Matić, državljanin Bosne i Hercegovie, koji je u nedjelju bio otet u Libiji sa još trojicom kolega, sutra će napustiti tu zemlju nakon što je oslobođen i otputovati u Italiju, potvrdio je večeras za Klix.ba ambasador BiH u Libiji Ibrahim Efendić.

Ambasador je potvrdio da je razgovarao sa Matićem. Nakon hapšenja je pretrpio maltretiranja, ali njegovo zdravstveno stanje je dobro.

"On je zdrav i fizički i psihički, imao je na početku problema s otmičarima, ali poslije je situacija bila bolja. Danas je otišao ponovo dati još neke izjave libijskim dužnosnicima u cilju otkrivanja počinilaca. Poslijepodne smo ponovo razgovoarali te mi je potvrdio da je kontaktirao sa svojom porodicom. On će sutra krenuti za Italiju", kazao je Efendić.

Matić se sada nalazi u gradu Zuwari, u firmi u kojoj radi. Ambasador je potvrdio da je kontaktirao i sa Matićevom porodicom.

Kako smo jutros objavili, Matić je nakon oslobađanja bio u Ambasadi Italije u Tripoliju, a potom su uslijedile i ostale procedure. On je u nedjelju otet sa još trojicom inžinjera koji rade za italijansku firmu.

Ambasador Efendić je ranije za Klix.ba potvrdio da je pušten i Makedonac Emilio Gafuri, ali ne i Italijan Marko Valisa. Kako je rekao večeras, još nema informacija da će i Italijan eventualno biti ubrzo oslobođen.

Libijske vlasti uhapslile su jednog Libijca osumnjičenog za otmicu.