BiH
0

Državljani Hrvatske u BiH glasaju za zastupnike u Evropskom parlamentu

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jutros su na području Bosne i Hercegovine otvorena birališta na kojima bh. građani s hrvatskim državljanstvom mogu glasati na hrvatskim izborima za zastupnike u Evropskom parlamentu.

Birališta su otvorena u Ambasadi Hrvatske u Sarajevu, u Generalnom konzulatu u Mostaru, te u Generalnom konzulatu u Banjoj Luci i konzulatu u Tuzli.

Predsjednik biračkog odbora br.2 u Ambasadi Hrvatske u Sarajevu Željko Grubišić izjavio je za agenciju Anadolija da su glasači jutros od 7 sati počeli dolaziti na biračka mjesta.

"Ono što nas raduje je da je bio veliki broj ranije aktivno registriranih birača i oni naravno dolaze glasati, a svi oni koji nisu trenutno aktivno registrirani, a imaju prebivalište u BiH također mogu doći na biračko mjesto, odnosno u Veleposlanstvo Republike Hrvatske gdje će im tom prilikom biti izdata aktivna registracija i nakon toga imaju pravo doći i glasati", pojasnio je Grubišić.

Prema njegovim riječima, s obzirom da izbori za inozemstvo traju dva dana, dakle ovo je prvi dan i može se reći da je izlaznost prosječna.

"Do sada nismo imali velike gužve, to je i pozitivno i negativno. Pozitivno je da budući glasači neće dugo čekati u redu, a veću izlaznost očekujemo u nedjelju", dodao je on.

Alma Jelečević-Ibišević jedna je od glasača koje smo danas zatekli u hrvatskoj ambasadi.

Ona je istakla da je jako sretna zbog ulaska Hrvatske u EU.

"Hrvatska je moja druga domovina, moja isto tako draga domovina. Imam tamo imovinu, provodim tamo svoje godišnjeg odmore", kazala je ona.

Ona je dodala da prati političku scenu u Hrvatskoj.

"Imam svoje favorite i zbog toga sam izašla da glasam", izjavila je Ibišević.

Za glasanje je prijavljeno 2.000 hrvatskih državljana koji žive u BiH, a koji će moći glasati za 28 kandidacijskih lista na kojima ima po 12 kandidata.

Glasanje na biralištima u BiH bit će moguće tokom dana do 19 sati, a svih sedam glasačkih mjesta bit će otvoreno i u nedjelju od 7 do 19 sati.