{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Državljani BiH nisu zatražili pomoć Ambasade u Kairu

F
4.7.2013. u 15:54
0
1
Državljani BiH nisu zatražili pomoć Ambasade u Kairu
0
Državljani BiH nisu zatražili pomoć Ambasade u Kairu
Kairo (Foto: Anadolija)
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP) još jednom ponavlja raniju preporuku da građani BiH izbjegavaju putovanja u Arapsku Republiku Egipat zbog trenutne situacije u toj zemlji, a za one koji se već nalaze u Egiptu da se uzdrže od bilo kakvih rizičnih aktivnosti: učešće u protestima na bilo kojoj strani, javni skupovi, te da se vrate u BiH čim im to prilike dozvole.
Iako za sada nema izvještaja o nemirima u turističkim središtima niti ima prijavljenih incidenata u kojima bi bili uključeni državljani BiH, MVP BiH upozorava na kontinuirano usložnjavanje situacije u Egiptu uslijed čega cijeni da bi turističke posjete toj zemlji u ovom trenutku mogle predstavljati rizik po sigurnost bosanskohercegovačkih građana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u stalnom kontaktu sa osobljem Ambasade Bosne i Hercegovine u Kairu koji su spremni da pruže pomoć našim državljanima.

Građani BiH u Egiptu kojima je potrebna pomoć, mogu se obratiti Ambasadi BiH u Kairu na brojeve telefona + 202 374 99 191 i + 202 374 99 192.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH trenutno nema izvještaja da se Ambasadi BiH u Kairu obratio bilo koji naš državljanin sa zahtjevom za pomoć.

Kako diplomatsko-konzularna predstavništva BiH nisu ovlaštena za prikupljanje podataka naših državljana koji borave u inostranstvu, te kako naši državljani nisu obavezni da se prijave/registruju kod naših DKP-ova, trenutno ne možemo govoriti o tačnom broju državljana BiH koji borave u Egiptu, navode iz MVP-a BiH.

Oko 60 studenata iz BiH studira na različitim univerzitetima u Egiptu, ali prema saznanjima Ambasade BiH u Kairu većina njih je već napustila Egipat jer je u toku ljetnja pauza. Ambasadi je poznato da ima izvjestan broj naših državljana koji žive u mješovitim brakovima sa državljanima Egipta, ali za sada niti oni, niti članovi njihovih porodica nisu zatražili pomoć Ambasade BiH u Kairu.

U Egiptu se nalazi i izvjestan broj turista koji su smješteni uglavnom u turističkim središtima van većih gradova i Ambasada BiH je spremna da u saradnji sa organizatorima putovanja pruži odgovarajuću pomoć ukoliko se ukaže potreba, navodi Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: