Ambasador Razim Čolić
0

Državljani BiH ne žele otići iz Jemena i Omana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ambasador BiH u saudijskoj prijestonici Rijadu Razim Čolić izjavio je danas Feni da smatra da je od zemalja koje pokriva ova ambasada (Saudijska Arabija, Jemen i Oman), situacija kritična jedino u Jemenu.

U razgovoru za Fenu o posljedicama revolucionarnog vala u arapskom svijetu na zemlje koje pokriva Ambasada BiH u Rijadu, ambasador Čolić je kazao da u Jemenu postoje snage koje žele ponovo podijeliti zemlju (nekada su postojali sjeverni i južni Jemen), zatim da su jemenska plemena izuzetno naoružana (čak imaju i tenkove), a Al-Kaida nakon Afganistana najjače uporište ima u ovoj zemlji.

Međutim, petnaestak bh. državljana u Jemenu (većinom studenata), koji su uglavnom u svakodnevnom kontaktu s Ambasadom, tvrde da uprkos svemu što javljaju svjetski mediji oni ništa nisu vidjeli. Ovi studenti uglavnom pohađaju vjerske studije, a među njima je i jedan koji u Jemenu studira medicinu.

U Omanu, u kojem su se također događale demonstracije, ukupno je sedam državljana BiH koji ne namjeravaju da napuštaju zemlju. Među njima je jedan sportski radnik i jedna porodica koja je nedavno dobila dijete. Saudijska Arabija je bila prilično mirna i doskoro nije bilo demonstracija.

Međutim, kaže ambasador Čolić, već neko vrijeme bilo je zahtjeva za reformama. Tako je 2003. godine grupa intelektualaca podnijela zahtjev kralju za reforme. Tu se uglavnom radilo u pokušaju da se stane ukraj korupciji. Također, iako je Saudijska Arabija bogata zemlja zahvaljujući prihodima od nafte, i u njoj ima nezaposlenosti.

U kasnijim nastupima neki od tih saudijskih intelektualaca nisu bili zadovoljni dinamikom reformi, posebno odnosom prema političkim zatvorenicima. Ambasador Čolić dalje navodi da se dolaskom na prijesto aktualnog kralja Abdulaha žustrije krenulo u reforme, naprimjer formirana je organizacija za zaštitu ljudskih prava.

U Rijadu, kaže ambasador Čolić, danas nije bilo demonstracija, iako su bile najavljene. On je izjavu davao dok je hodao ulicama saudijske prijestonice i nije vidio nikakve demonstracije, ali je bilo vidljivo pojačano prisustvo policije i vojske.

Ambasador Čolić je zaključio da je evidentno da se arapski svijet budi, da se radi o trendu koji je pokrenut dešavanjima u Tunisu, a jasnije u Egiptu, Libiji i drugim zemljama.