Dimitris Droutsas
0

"Državama zapadnog Balkana dati rok za članstvo u EU-u"

FENA
Dimitris Droutsas
Dimitris Droutsas
Šef grčke diplomacije Dimitris Droutsas zatražio je u ponedjeljak u Bruxellesu da se državama zapadnog Balkana precizira datum kada bi mogle postati članice Evropske unije kako bi se pojačale demokratske reforme u regiji i osnažio proces proširenja.

Droutsas je rekao da bi EU mogla razmotriti određivanje 2018. kao godine kada bi države zapadnog Balkana mogle postati članice Unije, ali da bi samo onima koje su u potpunosti spremne i ispunile sve kriterije članstvo trebalo i dati.

Prema njegovim riječima, Grčka će tokom svoga šestomjesečnog predsjedanje EU-om u 2014. tražiti postizanje evropskog konsenzusa o takvom datumu za države kao što su Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina.

"Možemo usvojiti političku deklaraciju koja postavlja specifične, ambiciozne, ali realistične ciljeve za okončanje integracijskog procesa za zapadni Balkan", rekao je Droutsas na jednom seminaru u Bruxellesu, prenosi Reuters.

Nakon prijema 12 novih članica u posljednjih sedam godina, EU je preuzela oprezniji pristup proširenju zbog zabrinutosti zapadnih članica da bi ovaj proces mogao previše koštati Uniju u trenutku kada se nalazi u financijskoj krizi.

Evropska unija je do sada odbijala novim kandidatima dati rokove za članstvo kako bi otklonila zabrinutost da bi neke države bile primljene u Uniju i prije nego što ispune sve neophodne uvjete i dostignu tražene kriterije.

Droutsas je rekao da ovakav pristup može obeshrabriti države koje teže članstvu u EU-u i da bi im Unija trebala pomoći u nošenju tereta koji predstavljaju reforme, usprkos značajnim proračunskim rezovima donesenim u nacionalnim proračunima država članica.

"Financijska pomoć će biti nužna. Trebalo bi pronaći neophodne fondove, usprkos ekonomskoj krizi", rekao je Droutsas.