Meddžida Kreso
0

'Država ne pokazuje interes za jačanje Suda BiH'

FENA
Meddžida Kreso
Meddžida Kreso
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso ocjenila je danas kako je ovaj sud prepušten sam sebi te da nadležne državne institucije ne pokazuju interes za jačanje ove institucije.

Potcrtala je kako je budžet Suda jedva dostatan za izmirenje osnovnih potreba, te da nema ni minimalnih uvjeta za realizaciju obaveza koje proistječu iz Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Kreso je tokom susreta s novinarima danas u Sarajevu upozorila kako i najnoviji potezi državne vlasti pokazuju da one ili nemaju ili neće da imaju sluha za potrebe Suda BiH.

U tom kontekstu podsjetila je kako na dnevni red današnje sjednice Vijeća ministara BiH nije uvršteno pitanje donošenja odluke o korištenju sredstava iz tekuće rezerve koja bi bila usmjerena za plaće dvojice domaćih sudija koji bi u narednom periodu trebali zamijeniti međunarodne sudije kojima ističe mandat.

Kreso naglašava kako Sudu BiH preostaje jedino da se obrati donatorima i međunarodnoj zajednici koja prepoznaje, više nego bh. političari, kolika je važnost vladavine prava za BiH i njenu budućnost.

"Razaranje ovog suda išlo bi naruku onim snagama koje ne žele jačanje državnih institucija", kazala je Kreso, uz napomenu kako država mora prepoznati prioritete i omogućiti rad njenih temeljnih institucija.

Po njenim riječima, izostala je spremnost nadležnih državnih organa u pogledu produženja mandata međunarodnim sudijama iako su donatori spremni to podržati, a za što je neophodno izvršiti odgovarajuće izmjene zakona o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Bez obzira na sve negativne konstelacije, predsjednica Suda BiH vjeruje da će ova institucija uspješno prebroditi sve teškoće zahvaljujući, prije svega, razumijevanju međunarodne zajednice.

Među ostalim, potvrđuju to i najavljene posjete ovom sudu zastupnice u Evropskom parlamentu Doris Pack koja bi trebala uslijediti krajem aprila i potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena do kraja ove godine.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Kreso je kazala kako u Sudu BiH radi sedam sudija Hrvata, 15 Srba, 17 Bošnjaka i dva iz reda ostalih, te devet međunarodnih sudija, odbacujući spekulacije o tome da je u ovom sudu 90 posto bošnjačkih kadrova, uz konstataciju kako sastav Suda gotovo da odgovara popisu stanovništva iz 1991. godine.