Zemlje regiona uspješnije
0

Država mora učiniti više da zaštiti žene žrtve rata i pomogne im

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Osobe koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, a koje nastoje da ostvare pristup adekvatnoj i efektivnoj pravdi, susreću se sa ozbiljnim preprekama koje im onemogućavaju puno uživanje ljudskih i ženskih prava, zagarantovanih međunarodnim standardima – rečeno je na konferenciji o ovoj temi u Sarajevu.

Cilj skupa pod nazivom "Osiguravanje pravde, reparacija i rehabilitacija za žrtve seksualnog nasilja u ratu“ jeste iniciranje uspostavljanja regionalne mreže za zagovaranje po pitanjima prava preživjelih osoba seksualnog nasilja u ratu, te dobijanje uvida u aktivnosti koje implementiraju nevladin sektor i državni organi u regionu.

Cilj konferencije je i identifikovanje konkretnih koraka koji su neophodni kako bi riješili pitanje statusa i omogućili ostvarivanje ljudskih žrtava seksualnog nasilja u ratu.

Generalna sekretarka Međunarodne lige žena za mir i slobodu Madeleine Rees istakla je da se seksualno nasilje u ratu, kao što je silovanje i seksualno ropstvo, u međunarodnom pravnom okviru tretira kao kršenje ljudskih prava i kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

"Izostanak ili zakašnjeli odgovor država na ovu vrstu kršenja ljudskih prava predstavlja neuspjeh države da adekvatno i blagovremeno ispoštuje svoje obaveze u smislu prevencije, sprovođenja istrage, krivičnog gonjenja i kažnjavanja nasilja nad ženama, te na kraju omogući programe naknade za žrtve ovih zločina", istakla je Madeleine Rees.

Ona je navela da su se na dvodnevnoj konferenciji okupile žene žrtve rata iz regiona kako bi razgovarale o gorućim i aktuelnim pitanjima iz ove oblasti ratnog zločina, odnosno reintegraciji žena u normalan život.

Rees je istakla da to podrazumijeva politički i ekonomski aspekt – kako žene osnažiti da učestvuju u političkom životu i kako riješiti pitanje reparacije u sistemu socijalne pomoći.

Saliha Đuderija iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izjavila je da je status žena, žrtava seksualnog nasilja u BiH poboljšan u poređenju sa prethodnim godinama, ali da se ukupan položaj kada je riječ o rehabilitaciji, resocijalizaciji i obeštećenju nije promijenio.

Ona je navela da se pokušava definisati pravni okvir na nivou BiH, odnosno jedinstven mehanizam koji bi osigurao jednak pristup svim ženama žrtvama rata.

Đuderija je istakla da zemlje regiona imaju jedan sistem i jedinstven pravni okvir koji osigurava adekvatan oblik zaštite, zbog čega su zemlje regiona u prednosti nad BiH.

Konferenciju je organizovala Kancelarija Populacijskog fonda UN u BiH (UNFPA) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.