Odbor za obnovu
9

Država će pomoći obnovu Partizanskog spomen-groblja koje Grad Mostar godinama ignoriše

Piše: R. D.
U povodu obilježavanja 14. februara Dana oslobođenja Mostara konferenciju za medije održao je Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja Mostar. Iskazana je podrška viših nivoa vlasti u obnovi ovog vrijednog objekta te su pozvani građani da sutra posjetom spomeniku uveličaju ovaj veliki datum.

Sergio Šotrić, predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog groblja, kazao je kako ovo nije inicijativa samo Mostarskog kruga i Centra za mir, već niza drugih udruženja.

"Na naš poziv su se bili odazvali i Fadil Novalić i Denis Zvizdić i tada smo dogovorili okvirne oblike saradnje. Napominjem da se radi o državnom spomeniku pa je zbog toga i uključenost države važna. Prije nekoliko dana smo imali zadvoljstvo da s njima u Sarajevu dugo razgovaramo o ovom spomeniku i dobili smo određena obećanja te vjerujemo da će ovaj naš mostarski dragulj što prije biti uvršten u listu turističkih znamenitosti Mostara", kazao je Šotrić.

Naglasio je kako sutra žele odati počast rodoljubima koji su živote dali za slobodu Mostara.

Na pitanje novinara koliko će novca biti potrebno za obnovu ovog vrijednog spomenika Šotrić je kazao da je taj iznos mnogo manji nego se činilo ranije i sigurno je manji od milion KM o kojim se špekulira.

"Na računima Grada Mostara postoji godinama najmanje stotinu hiljada KM koje ovaj grad nije htio koristiti. Mi smo pozvali gradonačelnika Sarajeva da uplati novac na račun dva komunalna preduzeća, da krenu u čišćenje Partizanskog groblja. Ovom prilikom se zahvaljujem Sarajevu na velikoj pomoći", izjavio je Šotrić.

Odbor je pozvao sve građane Mostara da dođu sutra u 13:30 sati i polože cvijeće na Partizansko groblje.