BiH
213

Država BiH ima nenaplaćenih 56 miliona KM kazni za saobraćajne prekršaje

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH tražila je od Državne agencije za identifikacione dokumente (IDDEEA) da joj dostavi podatke o neplaćenim novčanim kaznama za saobraćajne prekršaje te podatke o najvećim dužnicima. Ukupan dug za saobraćajne prekršaje iznosi više od 56 miliona KM.

Evidenciju o neplaćenim saobraćajnim kaznama vodi IDDEEA, a kojoj nadležni MUP-ovi i policija Brčko distrikta dostavljaju podatke.

Dug za saobraćajne prekršaje izrečene prema Zakonu o osnovama sigurnosti u saobraćaju na putevima u BiH iznosi 56.395.792 KM.

Najviše novčanih kazni izrečeno je za prekršaje upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, upravljanje neregistrovanim vozilom, prekoračenje brzine, upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju, upravljanje vozilom bez upaljenih svjetala, nevezanje pojasa i nepropisno parkiranje.

Najveći dužnik državi po osnovu neplaćanja kazni za saobraćajne prekršaje živi u Općini Centar Sarajevo, a iznos njegovih neplaćenih kazni viši je od 44.000 KM. Na drugom mjestu je nesavjesni vozač iz Han Pijeska koji ima 30.000 KM neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje, dok je na trećem mjestu vozač iz Modriče sa 27.000 KM neplaćenih kazni.

Na listi najvećih dužnika su 42 osobe koje ukupno duguju više od 880.000 KM.