Simbol grada
13

Drvar planira obnoviti porušeni spomenik iz Drugog svjetskog rata

G. Š.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Općina Drvar je pokrenula akciju obnove porušenog spomenika palim braniocima i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata s ciljem obnove i zaštite kulturnog naslijeđa lokalne zajednice.

Ovaj spomenik, jedan od simbola Drvara, uništen je u ratnim i poslijeratnim dešavanjima.

Kako su naveli iz Općine Drvar, trenutno su se angažovali na prikupljanju dokumentacije i arhivske građe potrebne za rekonstrukciju.

"Stupili smo u kontakt s Marom Kockovićem, sinom kipara Marijana Kockovića po čijem projektu je bio urađen Spomenik palim borcima i žrtvama terora i on je dao saglasnost da se autorsko djelo njegovog oca koristi bez naknade, na čemu mu se iskreno zahvaljujemo", navode iz Općine Drvar.

Ističu da su za obnovu porušenog spomenika podršku dobili i od udruženja antifašista i predstavnika SUBNOR-a iz Bosne i Hercegovine i regije, koji su im pružili i pomoć u realizaciji ove ideje.

"U narednom periodu, po dobijanju saglasnosti nadležnih institucija, krenut ćemo u realizaciju ovog projekta i vraćanja Drvaru simbola antifašističke borbe i pobjede našeg naroda nad najvećim zlom 20. vijeka", poručili su iz Općine Drvar.