BiH
651

"Druže Tito, mi ti se kunemo": Antifašisti na Igmanu

FENA
(Foto: FENA)
Intoriranjem himne Bosne i Hercegovine u 13 sati je na Velikom polju na Igmanu počela centralna manifestacija obilježavanja 72. godine od Igmanskog marša, historijske operacije koju su pripadnici 1. proleterske brigade izveli u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, probijajući se iz njemačkog obruča s Romanije.

U atmosferi trobojki s petokrakama i brojnih zastava antifašističkih udruženja, izviđačkih, planinarskih, oko 5.000 poštovalaca i sljedbenika antifašističkih tekovina i partizanske borbe danas su se okupili na Velikom polju na Igmanu.

Današnju proslavu Igmanskog marša na Velikom polju upotpunio je snijeg koji od jučer pada na olimpijskim planinama i koji danas daje pravo zimsko ozračje manifestaciji na Igmanu.

Prethodno su oko 1.500 učesnika današnjeg Igmanskog marša prepješačili sa Brezovače iz Hadžića deset kilometara do Velikog polja na Igmanu.

Među učesnicima Igmanskog marša su najmlađi osnovci, učenici srednjih škola te pripadnici svih generacija do veterana koji su u devetoj deceniji života i koji su bili sudionicima borbenog puta prve proleterske brigade.

Među njima su danas na Velikom polju na Igmanu Isidor Čebron iz Nove Gorice u Sloveniji, Stevo Kuljanin sa Vrela Bosne, Zdenko Dupančić iz Beograda i Salko Rizvić iz Modriče.

Uz partizanske pjesme, trobojke sa petokrakom, partizanske kape sa petokrakama, te slike Josipa Broza Tita i transparente s porukama antifašizma, bratstva i jedinstva, na Igmanu su danas poštovaoci antifašizma iz Beograda, Užica, Bajine bašte, Makarske, Ljubljane, Postojne, Nove Gorice, Plava, Gusinja, iz više bh. gradova i domaćini iz Sarajeva.

Prema procjeni predsjednika Organizacionog odbora manifestacije Ibrahima Durme, na Igmanu je oko 5000 učesnika, a u marševskoj koloni sa Brezovače do Velikog polja bilo je oko 1.500.