BiH
23

Društvo za ugrožene narode: Sramno privođenje Majki Srebrenice

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo je danas najoštriji protest Tužilaštvu i policiji Republike Srpske povodom privođenja majki Srebrenice na saslušanje.

"Nalazimo da je skandalozno to što punih osamnaest godina policijski spriječavate ove majke koje imaju samo jednu želju, da polože cvijeće na mjestu na kojem su u masovnim egzekucijama i likvidacijama stradali njihovi najmiliji", istakla je u saopćenju Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

U saopćenju se dalje kaže da umjesto da prihvate i priznaju presudu Međunarodnog suda pravde u Den Haagu da su genocid u Srebrenici počinile institucije Republike Srpske, vojska i policija, te da u okviru suočavanja učine prvi korak i sami obilježe masovna stratišta, "vi ne samo da negirate počinjeni genocid već podizanjem žičane ograde na mjestima masovnih stradanja zabranjujete obilježavanje sjećanja na hiljade nevino ubijenih Srebreničana".

Naglašeno je da je civilizacijski neprimjereno pozivati na saslušanje majke Srebrenice zato što su polaganjem cvijeća na mjestu masovnog stradanja odale počast ubijenim sinovima, muževima, očevima, braći, saopćilo je Društvo za ugrožene narode BiH.

Majke Srebrenice su privedene zbog toga što su 13. jula ove godine u okviru obilježavanja genocida u Srebrenici posjetile masovna stratišta među kojima je i zloglasni objekt u Kravici gdje je ubijeno više od 1.000 njihovih sinova, muževa, očeva i braće.