|

Društvo za ugrožene narode: Kažnjavati one koji poriču holokaust i genocid

Društvo za ugrožene narode: Kažnjavati one koji poriču holokaust i genocid
0
F
FENA
26.1.2015. u 18:07
48
komentara
0

dijeljenja
Društvo za ugrožene narode: Kažnjavati one koji poriču holokaust i genocid
Društvo za ugrožene narode - Odjeljenje za Bosnu i Hercegovinu traži od Parlamentarne skupštine BiH hitno donošenje zakona o kažnjavanju onih koji poriču, negiraju, tabuiziraju i minimiziraju holokaust i genocid.
Povodom 27. januara, Dana sjećanja na žrtve holokausta, Društvo odaje počast milionima ubijenih Jevreja, Roma i drugih nevinih žrtava nacističke mržnje, proganjanih i zatvaranih u koncentracione logore širom Evrope.

"Nakon što su 27. januara 1945. godine savezničke trupe oslobodile Aušvic, koncentracioni logor u kojem je ubijeno više od milion ljudi, Generalna skupština OUN-a proglasila je 27. januar Danom sjećanja na žrtve holokausta uz svečano obećanje 'da nikada više neće propustiti da reagira na zločine genocida'", podsjeća Društvo za ugrožene narode za BiH u saopćenju za javnost.

Kako ističe, pedeset godina poslije ovog svečanog obećanja, OUN je propustila da reagira na masovna protjerivanja, deportacije u koncentracione logore, masovna silovanja, masovna ubijanja u srcu Evrope - u Bosni i Hercegovini.

"UN ne samo da nisu primijenile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida već su dozvolile da se pod njihovom zastavom i njihovom 'zaštitom', u enklavi Srebrenica dogodi genocid u kojem je ubijeno više od 8.000 Srebreničana", naglasila je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Iako je Međunarodni sud pravde u Den Hagu 2007. godine potvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid, za šta su odgovorne policija i vojska Republike Srpske, ta činjenica se u Republici Srpskoj permanentno poriče, podvlači Memišević, tražeći da Parlamentarna skupština BiH donese zakon o kažnjavanju onih koji poriču da se dogodio genocid.
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...