Nastup na NSRS-u
44

Društvo novinara BiH osudilo Dodikov stav o "neprijateljskom" portalu Klix.ba

I. P.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Javno optuživanje medija ili pojedinih novinara kao "neprijatelja" postao je, nažalost, još jedan učestali vid pritiska na medije u BiH, a zbog toga se oglasilo i Društvo novinara Bosne i Hercegovine.
Sinoć je u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na taj način okvalificirao portal Klix.ba, rekavši da se radi o "neprijateljskom mediju za RS".

"Podsjećamo, Dodik je svojevremeno na gotovo identičan način prozivao novinare BNTV, a nedavno ponovo, na konferenciji za medije, nazvao izdajnicima BNTV i novinara Vladimira Kovačevića, kolegu koji je preživio pokušaj ubistva zbog svog izvještavanja sa skupa 'Pravda za Davida'. Ponovo upozoravamo da ovakav vid neprimjerenog kvalificiranja medija indirektno može imati za posljedicu i ugrožavanje njihove sigurnosti, posebno u atmosferi uzavrele političke situacije", kaže se u saopćenju Društva novinara BiH.

Na kraju se dodaje kako nosioci političke moći moraju biti svjesni težine izgovorenih riječi prema medijima, a Društvo novinara BiH će o ovom, kao i svim sličnim slučajevima, izvijesiti ne samo domaću javnost, nego i relevantne međunarodne organizacije

Podsjetimo, Dodik se u jeku prepucavanja s opozicionim poslanicima, a konkretno s Igorom Crnadkom (PDP), dotakao dešavanja od 17. februara kada su čelnici klubova u NSRS-u pripremali famozne zaključke među kojima je i onaj o obustavi odlučivanja u institucijama.

Klix.ba je tog dana prvi objavio prijedlog zaključaka NSRS-a.

"Znate gdje sam vidio u kakvom mi ambijentu živimo i zašto s njima ne treba ništa raditi. Dogovorili smo zaključke i idemo u svoje klubove da to usaglasimo. Nismo se ni vratili za 15 minuta, Klix.ba je to objavio. Klix.ba, onaj isti Klix.ba koji je prikazao one rekreativce kako trče kroz Sarajevo, kako je Sarajevo slobodno. A iz Sarajeva je istjerano 150.000 Srba. To je taj Klix.ba. Ali ja nisam htio da govorim o tome jer sam htio da obezbijedim jedinstvo. Ali oni misle ako ja šutim da su oni u pravu. Hoćete li da vam kažem ko je poslao? Mislite da ne znam. Provjerio sam, lako je to utvrditi. Dakle ovdje sjede najodgovorniji političari u vlasti i opoziciji, napravi se pauza od 15 minuta i oni neprijateljskom mediju šalju šta mi radimo. Neprijateljskom mediju za RS. E to su ti ljudi i to je njihov moral, a nama drže moralne pridike kako se ponašati", izjavio je Dodik za govornicom NSRS-a.