BiH
0

Društvo "Josip Broz Tito" traži zakonsku zabranu ispoljavanja fašizma i nacionalizma

FENA
Društvo "Josip Broz Tito" u Sarajevu aktueliziralo je na današnjoj pres-konferenciji pismo koje je u julu prošle godine uputilo visokom predstavniku za BiH Miroslavu Lajčaku moleći ga da on zakonski zabrani ispoljavanje nacionalizma i fašizma u Bosni i Hercegovini.

Pošto Lajčak nije odgovorio, Društvo ga je danas podsjetilo na osnovnu poruku iz tog pisma.

Razlog za ovo obraćanje Lajčaku je što na nivou sadašnje države BiH nikada nije donesen zakon o zabrani djelovanja fašističkih i nacionalističkih organizacija u BiH te isticanja njihovih simbola, rečeno je.

Prije tri godine, zajedno sa Savezom istoimenih društava iz BiH i s još devet nevladinih organizacija među kojima su Akademija nauka BiH, Savez boraca iz Drugog svjetskog rata i Helsinški komitet, Društvo se ovom idejom obratilo državnom parlamentu. Ideja je uvažena, ali tadašnje Vijeće ministara BiH nije izradilo nacrt zakona niti je to ikada učinjeno, saopćeno je također.

Povod, pak, za julsko obraćanje Društva "Jospi Broz Tito" Miroslavu Lajčaku bilo je mišljenje da je fašizam, najpogubnije zlo čovječanstva, u stalnoj ekspanziji u BiH i da su česta eksponiranja fašista, bilo da je riječ o četničkim ili ustaškim manifestacijama. Kao najupečatljiviji svježi primjer za to, navedeno je da su 12. jula u Srebrenici, naočigled javnosti i policije Republike Srpske svoju provokaciju demonstrirali bosanski četnici, pripomognuti sabraćom iz Srbije.

Malo kasnije su u štampi objavljene informacije o skupu ustaša u Ogorju kod Drniša te o obilježavanju godišnjice stradanja ustaških terorista koji su u junu 1972. godine pokušali podići ustanak protiv tadašnjeg režima u Jugoslaviji, navedeno je u pismu Lajčaku.

"Dizanje ustanka u njihovoj režiji je značilo izvođenje brojnih diverzija protiv civila, kao što je bacanje žestokog otrova u vodovod u Bugojnu, pljačke, ubistva i sl.", navedeno je u ovom pismu.

Pored tog teksta, Društvo "Josip Broz Tito" je na današnjoj, inače redovnoj godišnjoj pres-konferenciji, prezentiralo izvještaj o svom radu u 2006. i 2007. godini te planove za 2008. Za 26. januar je najavilo svoju izbornu skupštinu u Sarajevu.

Pored obilježavanja godišnjica koje smatra značajnim, a među njima su majski datumi rođenja i smrti Josipa Broza te obilježavanje značajnih datuma antifašističke borbe, Društvo je najavilo izložbu "Tito u BiH", okrugle stolove o Brozovom doprinosu protiv ekstremizma, odnosu današnjih medija prema fašizmu i nacionalizmu te o mogućnostima za objedinjavanje progresivnioh snaga u BiH i regionu. Jedna od najavljenih tema je aktuelni školski sistem, ali u kontekstu odnosa vlasti prema netrpeljivosti među različitim nacionalnostima u BiH. Za oktobar najavljen je okrugli sto o temi "Bratstvo i jedinstvo - utopija ili model normalnog života".

Društvo "Josip Broz Tito" u Sarajevu, koje nosi ime dugogodišnjeg državnika nekadašnje Jugoslavije iz perioda nakon Drugog svjetskog rata, ima 1.800 članova.

Polovina članstva su mladi ljudi, a želja je daljnje omasovljenje, posebno mladima, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji.

Društvo djeluje u neuvjetovnim prostorijama i nema značajniju društvenu niti finansijsku podršku, saopćeno je također.