|

Drugi memorijalni pohod "Dragi Novaković" sutra do vrha Bjelašnice

Drugi memorijalni pohod "Dragi Novaković" sutra do vrha Bjelašnice
7
F
FENA
9.2.2018. u 22:38
12
komentara
7

dijeljenja
Drugi memorijalni pohod "Dragi Novaković" sutra do vrha Bjelašnice Dragi Novaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dvije godine od pogibije sarajevskog alpiniste, 27-godišnjeg Dragija Novakovića njegovi prijatelji i planinari iz BiH i regiona obilježit će sutra pohodom do najvišeg vrha Bjelašnice, Opservatorija, i mjesta gdje je tragično stradao.
U organizaciji HPD "Bjelašnica 1923" čiji je član bio i Dragi Novaković, učesnici sutrašnjeg memorijalnog pohoda će, prije odlaska na Bjelašnicu položiti vijenac na grob Dragija Novakovića u Miljevićima.

Vijenac će biti položen i na vrhu Bjelašnice na spomen-ploči koja je postavljena iznad lokaliteta Kotlovi gdje je Dragi Novaković poginuo.

Učesnici pohoda kretat će se na Bjelašnici pravcem Stinji do – Opservatorija (Bjelašnica, 2067m n/v).

Dragi Novaković, 27-godišnji alpinista iz Sarajeva, poginuo je 7. februara 2016. godine, dok je spašavao planinarku Anisu Šerak, koja je tom prilikom teško povrijeđena i koja je preživjela nesreću.

Krećući se, prije tragičnog pada, od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 metara nadmorske visine) prema Bivku na lokalitetu Kotlovi gdje je tlo bilo potpuno prekriveno ledom,a puhao je jak vjetar, planinarka Šerak se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se kretali duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali nažalost led ih je s 2.000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema "kotlu“ na 1.600 metara nadmorske visine.

Dragi Novaković je bio certificirani planinarski vodič i član HPD "Bjelašnica 1923“ iz Sarajeva.

Brojne su planinski vrhovi u BiH i Hrvatskoj koje je pohodio. Bio je na Triglavu te na alpskim vrhovima Dome de Neige na 4.015 metara nadmorske visine i Grossglockneru, Luizina glava na 3.207 metra nadmorske visine.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...