Nastavak
4

Drugi dan žalbenog pretresa u predmetu protiv Karadžića

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Danas se pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove nastavlja žalbeni pretres u predmetu protiv Radovana Karadžića koji je prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i ratnih zločina.

Jučer, tokom prvog dana žalbenog pretresa, odbrana Radovana Karadžića je tražila poništavanje presude i ponavljanje suđenja, jer smatraju da suđenje nije bilo pravično.

"Tražimo od vas da ukinete pogrešnu presudu i naložite novo suđenje", rekao je Karadžićev branilac Peter Robinson na početku rasprave o žalbi odbrane, ali i Tužilaštva, na prvostepenu presudu Karadžiću, izrečenu 24. marta prošle godine.

Tribunal je tada Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

I tužilaštvo je uložilo žalbu i traži da Karadžić bude osuđen po dvije tačke genocida na kaznu doživotnog zatvora, podsjeća AP.

Sudijama će trebati nekoliko mjeseci da donesu odluku.