Ukazali na probleme
17

Drugačiji način aktivističke borbe u Tuzli: Sjednicu skupštine građana podržala je i vlast

A. K.
Prva sjednica skupštine građanki i građana Tuzlanskog kantona održana je u Tuzli, a tom prilikom na jedno mjesto su okupljeni aktivisti iz sedam gradova i općina, kao i predstavnici vlasti. Tokom rasprave je ukazano na težak društveno-sigurnosni položaj građana.

Neformalna ženska lobi grupa iz Tuzlanskog kantona je održala prvu sjednicu skupštine građanki i građana te regije naše zemlje. Tom prilikom su se na jedno mjesto okupili predstavnici svih lobi grupa iz TK, kao i predstavnici vlasti.

"Ideja za događaj je nastala nakon svih tragičnih događaja koji su uzdrmali javnost i pokazali određenu potrebu za rješavanjem problema. Angažmana po tom pitanju nismo vidjeli te smo odlučili okupiti sve one koji su se istaknuli sa određenim zahtjevima, ali nisu dovoljno saslušani", kaže članica Neformalne grupe građanki i građana Gradačca Nerma Šarić.

Koordinatorica lobi grupe iz Gračanice Larisa Suša ističe da su se ljudski životi sveli na statističke brojeve, a ne na stvarno stanje koje građani suštinski žive.

"Svakodnevno smo ugroženi, počevši od pravne sigurnosti jer na izborima gubimo svoja prava jer nam se oduzima naši lični izbor. Tu je svakako i gubitak zdravstvene sigurnosti, jer svakodnevno trpimo nepravdu i proživljavamo nevolje koje u pacijentima izazivaju nasilje. Naš sistem generalno proizvodi i uzgaja nasilno društvo, ali mi želimo pokazati da se na drugačiji način mogu ponuditi nova rješenja za bolju budućnost", kaže Šuša.

Tokom događaja je naglašeno da veliku nesigurnost među građanima stvaraju nasilje u porodici, nebriga za zdravstvenu zaštitu, posebno onkoloških pacijenata, kao i izrazito teška politička situacija.

"Više ne možemo izlaziti na proteste i buniti se protiv nečega, a da vast na to ćuti i čeka da se mi smirimo. Ne možemo se smiriti dok ne dogovorimo jednu nenasilnu komunikaciju u kojoj će se na pitanja davati odgovori", stava je aktivistica iz Tuzle Mira Vilušić.

Sjednici skupštine je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović koji je naveo da je svaka građanska inicijativa dobro došla.

"Naše prisustvo pokazuje da mi podržavamo jedan ovakav vid okupljanja. Reakcija samo jednog sektora u društvu sigurno neće riješiti ovaj problem i neće biti nijedna kratkoročna mjera koja će u brzom vremenskom periodu moći odgovoriti svemu onome što se kao problem akumuliralo u društvu sa dubokim korijenom", naveo je Mehanović.

Na prvoj sjednici su usvojeni i zaključci koji će biti upućeni prema nadležnim organima i institucijama te će se nad njihovim provođenjem vršiti kontinuirani monitoring.