{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Druga napredna škola dermatoskopije" na KCUS-u

F
17.3.2009. u 11:15
0
0
"Druga napredna škola dermatoskopije" na KCUS-u
0
"Druga napredna škola dermatoskopije" na KCUS-u
Udruženje dermatovenerologa u BiH i Klinika za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo organizatori su seminara koji će pod nazivom "Druga napredna škola dermatoskopije" biti održan 21. i 22. marta u Sarajevu.
Šef Klinike doc. dr. Faruk Alendar kazao je Feni da će u radu tog skupa sudjelovati ljekari iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije, a predavači su prof. dr. Harald Kittler s AKH bolnice u Beču i dr. Almut Boer iz Hamburga. Namjera tog skupa je edukacija ljekara da prije bilo kakvih operativnih zahvata na pravi način prepoznaju o kakvoj promjeni na koži se radi.

Dermatoskopija je kompjuterska analiza pigmentnih promjena na koži (mladeža) i prevencija malignog melanoma. Doktor Alendar upozorava da je maligni melanom najmalignija vrsta tumora, a najčešće se javlja na koži i to nekontroliranim i dugotrajnim izlaganjem ultravioletnim zrakama iz Sunčevog spektra ili iz solarija.
Stoga on savjetuje da se, u slučaju bilo kakve promjene mladeža, potraži savjet ljekara. Naglašava da je maligni melanom izliječen ako se otkrije na vrijeme i hirurški odstrani. "Ukoliko prođe tu dermalnu granicu, dolazi u područje u kojem su krvni i limfni sudovi i brzo se širi, a ishod može biti letalan", kaže on.

Na Klinici za kožne i venerične bolesti KCUS-a za oko dvije i po godina urađeno je oko 2.500 dermatoskopija, a zahvaljujući toj metodi maligni melanomi se na vrijeme otkriju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: