Sredinom marta
0

"Druga napredna škola dermatoskopije" na KCUS-u

FENA
Udruženje dermatovenerologa u BiH i Klinika za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo organizatori su seminara koji će pod nazivom "Druga napredna škola dermatoskopije" biti održan 21. i 22. marta u Sarajevu.

Šef Klinike doc. dr. Faruk Alendar kazao je Feni da će u radu tog skupa sudjelovati ljekari iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije, a predavači su prof. dr. Harald Kittler s AKH bolnice u Beču i dr. Almut Boer iz Hamburga. Namjera tog skupa je edukacija ljekara da prije bilo kakvih operativnih zahvata na pravi način prepoznaju o kakvoj promjeni na koži se radi.

Dermatoskopija je kompjuterska analiza pigmentnih promjena na koži (mladeža) i prevencija malignog melanoma. Doktor Alendar upozorava da je maligni melanom najmalignija vrsta tumora, a najčešće se javlja na koži i to nekontroliranim i dugotrajnim izlaganjem ultravioletnim zrakama iz Sunčevog spektra ili iz solarija. Stoga on savjetuje da se, u slučaju bilo kakve promjene mladeža, potraži savjet ljekara. Naglašava da je maligni melanom izliječen ako se otkrije na vrijeme i hirurški odstrani. "Ukoliko prođe tu dermalnu granicu, dolazi u područje u kojem su krvni i limfni sudovi i brzo se širi, a ishod može biti letalan", kaže on.

Na Klinici za kožne i venerične bolesti KCUS-a za oko dvije i po godina urađeno je oko 2.500 dermatoskopija, a zahvaljujući toj metodi maligni melanomi se na vrijeme otkriju.