Usvajanje pravilnika
391

Dronovi u BiH se uskoro neće moći koristiti "na svoju ruku" i bez odobrenja

Piše: Dž. Č.
Dron (Foto: Klix.ba)
Dron (Foto: Klix.ba)
Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), u saradnji s nadležnim organima, uskoro bi trebala uvesti pravilnik kojim će se regulirati upotreba zrakoplovnih sistema na daljinsko upravljanje. Na ovaj način, korisnici dronova ili bespilotnih letjelica će imati tačno propisane mjere letenja, kao i dobijanje odobrenja za letenje.

Stručni saradnik za odnose s javnošću u BHDCA-u Aleksandar Lalović pojasnio nam je kako pravilnik izrađuju na bazi iskustava zemalja iz okruženja i Evropske agencije za sigurnost u zrakoplovstvu.

"Veliki je značaj regulisanje ove oblasti. U nadležnosti Direkcije je prije svega osiguranje svih učesnika u zračnom saobraćaju, tako da moramo zaštititi prostor kako ne bi došlo do narušavanja sigurnosti zbog dronova", kazao nam je Lalović.

Bespilotne letjelice bi se trebale koristiti samo uz odobrenje Direkcije, u skladu s naredbama o pravilima letenja. Međutim, Lalović nam govori kako je Direkcija posljednjih godina zaprimila tek nekoliko zahtjeva za operacije dronovima.

"Nemamo puno zahtjeva jer još ne postoji poseban propis za korištenje dronova. Uglavnom su odobrenje tražili ljudi koji rade na višim visinama. Oni koji koriste dronove za lične potrebe, svadbe i neki marketing, nisu nam se javljali", rekao je Lalović.

Direkcija, kao ni bilo koja druga služba, ne vodi evidenciju o broju dronova u našoj zemlji, niti je njihova prodaja na bilo koji način regulirana. Iz BHDCA-e kazali su nam kako dosad nisu imali izvještaj o narušavanju sigurnosti bespilotnim letjelicama.

Na pitanje kada se očekuje usvajanje pravilnika, Lalović nam odgovara "polovinom godine".

S druge strane, glavni inicijator za regulaciju korištenja dronova Jurica Kolobarić, koji se bavi pružanjem usluga snimanja iz zraka uz pomoć specijalizirane bespilotne letjelice, komentariše kako "nema teoretske šanse da pravilnik bude usvojen ove godine".

"Na sastanku u BHDCA-u krajem 2016. godine dogovorili smo se kako ćemo izraditi Nacrt pravilnika koji bi išao na javno komentiranje. Međutim, od toga je prošlo godinu i četiri mjeseca, a mi nismo dobili ništa", kazao je Kolobarić za Klix.ba.

Dronove u BiH može kupiti ko god želi i koristiti ih "na svoju ruku", zbog čega Kolobarić ističe kako pravilnik hitno mora biti donesen.

"Nije baš normalno stanje da bilo ko može kupiti dron, letjeti ljudima iznad glava, narušavati privatnost i ugrožavati sigurnost bez ikakve kontrole", naglasio je Kolobarić.