Alarmantno stanje
397

Dramatično zagađenje zraka u Sarajevu, zabranjen saobraćaj vozilima sa normom Euro3

A. P.
Sarajevo je i večeras najzagađeniji grad na svijetu. Indeks kvaliteta zraka od 20 sati iznosi čak 606 i nosi oznaku opasnog. Dramatično zagađenje razlog je zbog kojeg je Vlada Kantona Sarajevo tokom dana proglasila epizodu "uzbuna" zabranivši u gradskoj A zoni kretanje automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju.

S obzirom da se indeks kvaliteta zraka iznad 50 smatra nezdravim, ovakvo stanje u Sarajevu je alarmantno, a ljekari svim stanovnicima preporučuju da ne izlaze vani. Također, savjetuje se nezračenje zatvorenih prostora, nekonzumiranje cigareta, neprženje hrane, neusisavanje i nekorištenje kuhinjske nape.

Obavezno koristite zaštitne maske, ali ne obične već one sa oznakom EN 149 (FFP2 ili EN 149 FFP3).

Kako je danas saopćeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, pojačane su inspekcijske kontrole na cestama.

"Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode 'uzbuna' su:

  • U zoni A: zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo. Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog saobraćaja, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih osoba koje za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila osoba sa invaliditetom, taksi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Napomena: izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu dana od dana donošenja plana", saopćeno je iz MUP-a.

Također, zabranjeno je korištenje čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim osobama koje ih koriste u tehnološkom procesu.

Iz Vlade je rečeno da je odluka o proglašenju epizode "uzbune" donesena kada su mjerenja pokazala da zagađujuće tvari u zraku prekoračuju prag uzbune. Stanovništvo su upozorili da svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinose dodatnom zagađenju zraka, a Zavod za javno zdravstvo je izdao preporuke za samozaštitu.

[FBPOST]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156678522215776&set=a.402012110775&type=3&theater[/FBPOST]

Podaci o zagađenju zraka od 20 sati govore da je najzagađeniji zrak na Skenderiji, gdje je indeks kvaliteta zraka užasnih 606, a čestice PM2,5 su 661,7 µg/m³.