BiH
1.3k

Dramatični prizori iz Kaknja: Voda probila barikade na autoputu

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Dramatične snimke iz Kaknja prikazuju veliku količinu vode koja je probila barikade te poplavila autoput na Koridoru 5C.

Zbog aktiviranog klizišta u mjestu Donji Tičići i izlijevanja većih količina vode na autoputu potpuno je obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 Kakanj-Zenica u oba smjera, kao i na regionalnom putu R-445 Kakanj-Zenica.

Kako javlja reporter portala Klix.ba na mjestu događaja je i kakanjski načelnik Nermin Mandra, a trenutno se dovlače vreće sa pijeskom kako bi se voda pokušala zaustaviti i kanalisati.

Veliko klizište na površinskom kopu kod Kaknja aktiviralo se prije nekoliko dana i ugrozilo sela Ribnica i Mramor. Akumulacija vode, koja se stvorila, i oko pet miliona kubika jalove masa krenula je u pravcu sela Ribnica, a put prema selu Mramori zatrpan je već nekoliko dana.

Do prelijevanja vode na autoput došlo je zbog sinoćnjih padavina koje su natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.

Vodu koja se akumulira nadležni su pokušali da kanališu kroz tunele koji prolaze ispod puta.

Iz Autocesta Federacije BiH oglasili su se saopćenjem za javnost poručujući da su sve ekipe službe održavanja na terenu kako bi u što kraćem roku osposobili kolnik za saobraćaj.

"Molimo korisnike autoceste A1 da koriste alternativni pravac stari put preko Kiseljaka i Busovače", piše u saopćenju.