Promocija u Mostaru
23

Drago Bojić: Zloupotreba religije i nacije od nacionalističkih politika je naš najveći problem

Piše: R. D.
Drago Bojić (Foto: R. D./Klix.ba)
Drago Bojić (Foto: R. D./Klix.ba)
Knjiga "Kraljevstvo Božje i nacionalizam" autora Drage Bojića, bosanskog franjevca, teologa i publiciste, promovisana je večeras u Mostaru. Izdali su je Centar za kritičku misao i portal Tačno.net, a donosi Bojićeve tekstove nastajale zadnje dvije godina.

Bojić je prije promocije kazao kako knjiga obuhvaća intervjue, eseje i komentare u kojima su najčešće teme zloupotreba religije i nacije, za koje autor smatra da su dva najozbiljnija problema bh. društva.

"Sve je to posljedice nacionalističkih politika, a knjiga se bavi ponajviše spregom nacije i religije koje su u neki aspektima posve obesmislili ovo društvo. Bilo bi možda ugodnije pisati o drugim temama, ali dok imamo ovaj problem mi se moramo s njim suočavati", kazao je Bojić.

Nakon što su devedesetih godina ljudi iz religijskih zajednica dobili slobodu govora, nastavio je Bojić, mislim da su u najvećem broju slučajeva zloupotrijebili tu slobodu i okupirali društvenu javnost tako što su na nereligijski način nametnuli u društvu uništavajući ono najbolje što postoji unutar vjere.

"Ni ja nemam recept kako se oduprijeti tome, ali mislim da vjeru treba gledati kao lični put. Mislim da je put vjere daleko zahtjevniji od nekog banaliziranja i praznovjerja koje postoji kod nas. Taj put se mora povezat s čovjekovom odgovornošću, etikom, moralom... Ponovo bih vratio i govor o grijehu, društvenim grijesima", izjavio je Bojić.

O knjizi su govorili Dragan Markovina, Elvedin Nezirović i Amer Bahtijar, a Bojićeve tekstove je čitao glumac Nedžad Maksumić. Markovina je kazao da je Bojić ovom knjigom potvrdio da je čovjek koji pliva kontra struje, poseban unutar svog narativa, katoličkog, franjevačkog i hrvatskog.

"U Bojićevim esejima se vidi iz kog je konteksta prognan da mora praktično pisati i preživljavati od drugih vidova aktivizma", izjavio je Markovina.

U knjizi se našao i Bojićev intervju dat našem portalu u martu ove godine.