Novi protesti
1

Dragičević u Banjoj Luci pročitao zahtjeve, policija upozoravala građane da se sklone

Piše: A. Z.
Foto: M. D./Klix.ba
(Foto: M. D./Klix.ba)
Veliki broj članova grupe "Pravda za Davida" i večeras se okupilo u centru Banje Luke, a prisutne su bile i jake policijske snage. Davor Dragičević je pred okupljenima ponovio zahtjeve koje je danas objavio na Facebook stranici "Pravda za Davida", a policija je putem megafona upozoravala građane da se sklone s Trga Krajine.

"Ako treba dat ću svoj život za Davida i ljude koji stoje iza mene i mog sina. Mir i dostojanstvo smo pokazali svima, a jedino što smo dobili bilo je to da su 25. decembra pokušali da nas ubiju i unište. Cijeli svijet je vidio prekomjernu upotrebu sile. Oprosta i zaborava nema, jedino što mi preostaje je da idem do kraja", poručio je Dragičević i ponovio da je rok za ispunjenje njegovih zahtjeva 30. decembar do 18 sati.

U trenucima kad je policija pokušavala prekinuti Dragičevićevo obraćanja upozorenjima putem megafona, građani su uzvikivali "ubice, ubice" i "pravda za Davida".

Nakon obraćanja na Trgu Krajine građani su proteste nastavili šetnjom ulicama Banje Luke pjevajući pjesmu "Klinac u getu" i uzvikujući "uhapsite ubice", "Lukaču, ostavka" i "Lukaču, ubice".

Podsjećamo, Dragičević je danas putem Facebooka iznio zahtjev za ostavkom Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, Darka Ilića, načelnika uprave za organizovani kriminal, Darka Ćuluma, direktora policije RS, Željka Karana, patologa i načelnika zavoda za sudsku medicinu RS te tužitelja Želimira Lepira i Dalibora Vreće. Također, tražio je da se uhapse Filip Ćulum, Đorđe Rađen, Zoran Bošnjak, Mikica Marjanac, Siniša Kojdić i inspektor Bojan Karanović.

Ukoliko njegovi zahtjevi ne budu ispunjeni u datom roku, Dragičević je poručio da neće otići s Trga Krajine.