{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dragana Seferović, Romkinja s dvije srednje škole, želi postati balerina

8.11.2012. u 18:26
420
0
Dragana Seferović, Romkinja s dvije srednje škole, želi postati balerina
420
Dragana Seferović, studentica treće godine Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu, nada se da će jednog dana biti profesionalna balerina. U ostvarivanju njenog cilja pomaže joj i Udruženje Obrazovanje gradi BiH, čija je Dragana stipendistica već šest godina.
O mladoj Romkinji Dragani u Udruženju imaju samo riječi hvale. Dobra studentica, uzor mladima, istrajna i borac. Dragana nema roditelja pa joj je udruženje koje vodi penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak potpora i podrška, ne samo u finansijskom, već i svakom drugom pogledu.

"Šest godina sam bila prvo uspješan učenik, a sada i uspješan student, što je jedan od uslova da bih primala stipendiju, koja mi je motivacija za nastavak školovanja", kaže nam Dragana. Najviše novca od stipendije izdvaja za školarinu, knjige i izradu seminarskih radova.

Dragana je rođena u Foči 1989.godine, ali je kao beba ostavljena u dječijem domu u Sarajevu, no ovoj zaljubljenici u balet to nije predstavljalo nikakvu prepreku. Uspješno je završila čak dvije srednje škole i vjerovatno je jedina Romkinja kojoj je to pošlo za rukom.

Ciljeve, kaže, ostvaruje jedan po jedan, a prvi je završiti treću, pa onda i četvrtu godinu fakulteta. Nakon toga svoju ljubav prema plesu, muzici i umjetnosti želi prenositi mlađim generacijama.

Osim Dragani, danas je u prostorijama Udruženja u Sarajevu još 99 srednjoškolaca i studenata romske nacionalne manjine iz 26 gradova u BiH dobilo mjesečne stipendije za 2012/2013. godinu od po 100 KM.

Jedan od njih je Emir Bešić, učenik drugog razreda Srednje mašinske tehničke škole. "Stipendija mi puno znači i pomaže u nastavku mog školovanja. Zahvaljujući tom novcu kupujum školski pribor, odjeću i obuću", kazao je Emir.

Ovo je već osma godina da Udruženje realizuje projekt "S obrazovanjem u budućnost" u okviru kojeg se stipendiraju romska djeca. Dalila Ahmetović, studentica treće godine Fakulteta za saobraćaj i komunikacije prvi je put ove godine dobila stipendiju. Kako je Dalila iz Kaknja, nada se da će joj stipendija olakšati plaćanje smještaja u studentskom domu.

Stipendiranje romske djece omogućeno je ponajviše zahvaljujući Fondu Otvoreno društvo koje je za osam godina uložilo 750.000 KM.

"Zvuči kao ogromna suma, međutim, to je samo kap u moru potreba kada je u pitanju obrazovanje romske populacije u BiH. Utvrdili smo da je siromaštvo najznačajniji problem koji sprečava bolje i veće obrazovanje romske djece. Stpendijama nastojimo nešto malo pomoći toj djeci, ali ove godine je bilo 185 prijavljenih, a mi smo novca imali za samo 100. Nadam se da će se u našem društvu nešto promijeniti", istaknula je Dobrila Govedarica, izvršna direktorica Fonda Otvoreno društvo.

Udruženje Obrazovanje gradi BiH danas je predstavilo projekt "Pavo Jusuf Urban-Ibruljević" za stipendiranje talentovane djece, čija realizacija počinje od školske 2012./2013. godine.

"Osigurali smo 25 stipendija u narednih pet godina s tim da se na konkurs javilo 68 djece iz BiH. Prošli su oni koji su imali najbolje ocjene, deset srednjoškolaca s ocjenom 5,0 i 15 studenata sa završenom prvom i drugom godinom studija s prosječnom ocjenom 8,5 i više", kazao je Divjak i pozvao sve da kupe kalendar Udruženja Obrazovanje gradi BiH i pomognu stipendiranje mladih žrtava rata, djece s invaliditetom, talentovane djece romske nacionalne manjine i djecu socijalno ugroženih porodica na teritoriji BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: