{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dragana Seferović, Romkinja s dvije srednje škole, želi postati balerina

8.11.2012. u 18:26
420
0
Dragana Seferović, Romkinja s dvije srednje škole, želi postati balerina
420
Dragana Seferović, studentica treće godine Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu, nada se da će jednog dana biti profesionalna balerina. U ostvarivanju njenog cilja pomaže joj i Udruženje Obrazovanje gradi BiH, čija je Dragana stipendistica već šest godina.
O mladoj Romkinji Dragani u Udruženju imaju samo riječi hvale. Dobra studentica, uzor mladima, istrajna i borac. Dragana nema roditelja pa joj je udruženje koje vodi penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak potpora i podrška, ne samo u finansijskom, već i svakom drugom pogledu.

"Šest godina sam bila prvo uspješan učenik, a sada i uspješan student, što je jedan od uslova da bih primala stipendiju, koja mi je motivacija za nastavak školovanja", kaže nam Dragana. Najviše novca od stipendije izdvaja za školarinu, knjige i izradu seminarskih radova.

Dragana je rođena u Foči 1989.godine, ali je kao beba ostavljena u dječijem domu u Sarajevu, no ovoj zaljubljenici u balet to nije predstavljalo nikakvu prepreku. Uspješno je završila čak dvije srednje škole i vjerovatno je jedina Romkinja kojoj je to pošlo za rukom.

Ciljeve, kaže, ostvaruje jedan po jedan, a prvi je završiti treću, pa onda i četvrtu godinu fakulteta. Nakon toga svoju ljubav prema plesu, muzici i umjetnosti želi prenositi mlađim generacijama.

Osim Dragani, danas je u prostorijama Udruženja u Sarajevu još 99 srednjoškolaca i studenata romske nacionalne manjine iz 26 gradova u BiH dobilo mjesečne stipendije za 2012/2013. godinu od po 100 KM.

Jedan od njih je Emir Bešić, učenik drugog razreda Srednje mašinske tehničke škole. "Stipendija mi puno znači i pomaže u nastavku mog školovanja. Zahvaljujući tom novcu kupujum školski pribor, odjeću i obuću", kazao je Emir.

Ovo je već osma godina da Udruženje realizuje projekt "S obrazovanjem u budućnost" u okviru kojeg se stipendiraju romska djeca. Dalila Ahmetović, studentica treće godine Fakulteta za saobraćaj i komunikacije prvi je put ove godine dobila stipendiju. Kako je Dalila iz Kaknja, nada se da će joj stipendija olakšati plaćanje smještaja u studentskom domu.

Stipendiranje romske djece omogućeno je ponajviše zahvaljujući Fondu Otvoreno društvo koje je za osam godina uložilo 750.000 KM.

"Zvuči kao ogromna suma, međutim, to je samo kap u moru potreba kada je u pitanju obrazovanje romske populacije u BiH. Utvrdili smo da je siromaštvo najznačajniji problem koji sprečava bolje i veće obrazovanje romske djece. Stpendijama nastojimo nešto malo pomoći toj djeci, ali ove godine je bilo 185 prijavljenih, a mi smo novca imali za samo 100. Nadam se da će se u našem društvu nešto promijeniti", istaknula je Dobrila Govedarica, izvršna direktorica Fonda Otvoreno društvo.

Udruženje Obrazovanje gradi BiH danas je predstavilo projekt "Pavo Jusuf Urban-Ibruljević" za stipendiranje talentovane djece, čija realizacija počinje od školske 2012./2013. godine.

"Osigurali smo 25 stipendija u narednih pet godina s tim da se na konkurs javilo 68 djece iz BiH. Prošli su oni koji su imali najbolje ocjene, deset srednjoškolaca s ocjenom 5,0 i 15 studenata sa završenom prvom i drugom godinom studija s prosječnom ocjenom 8,5 i više", kazao je Divjak i pozvao sve da kupe kalendar Udruženja Obrazovanje gradi BiH i pomognu stipendiranje mladih žrtava rata, djece s invaliditetom, talentovane djece romske nacionalne manjine i djecu socijalno ugroženih porodica na teritoriji BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: