Kanton Sarajevo
0

FOTO / Osigurano 1.900 stipendija za djecu boraca

Klix.ba
Ugovore o dodjeli stipendija Ministarstva za boračka pitanja KS preko Fonda KS za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila žrtava rata "Ikre" potpisao je danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Asim Džambasović sa 14 srednjoškolaca i studenata – djece pripadnika boračke populacije Kantona Sarajevo, kao odabranim predstavnicima 1.900 stipendista koliko ih je ostvarilo pravo na ovu stipendiju u školskoj 2012./ 2013.godini.

Ugovore o dodjeli stipendija sa ministrom Džambasovićem potpisali su: Damir (Amid) Alikadić, Belma (Esad) Zukić, Emina (Remzija) Sačić, Ismair (Hido) Camović, Lejla (Salko) Beganović, Zerina (Hamdija) Raščić, Melisa (Ismet) Musić, Mirza (Edin) Bećirčić, Suljo (Osman) Hadžić, Sadžida (Samir) Pajo, Rudi (Gergelj) Balaž, Emina (Mirsad) Avdibegović, Adna (Saudin) Bečić i Adnan (Mujo) Herenda.

Prema riječima ministra Džambasovića, na javni poziv raspisan ovim povodom prijavilo se 3.665 kandidata, ali ih je uslove propisane Uredbom o načinu i uslovima ostvarivanja prava na dodjelu stipendija borcima-braniteljima BiH i njihovoj djeci ispunilo 1.900.

Jedan dio studenata i učenika imaju pravo na dodjelu popularno nazvanih 'boračkih stipendija' bezuslovno, a to su djeca bez oba roditelja, djeca RVI 100% I grupe s pravom na tuđu njegu i pomoć, učenici generacije iz prethodne školske godine, studenti sa prosjekom 9,0 i više za prethodnu školsku godinu, te po jedno od djece koje u skladu sa kriterijima bodovanja ima najviše bodova iz porodica pripadnika boračke populacije koje na redovnom školovanju imaju troje i više djece. Na ovaj način stipendije su ostvarili oni koji imaju prijavljen boravak ili prebivalište na području KS od 06. februara 1999. godine i nalaze se na redovnom školovanju, te da ne obnavljaju razred ili godinu. U pitanju je 806 djece iz prethodno pobrojanih kategorija, i to 238 studenata i 569 učenika.

Ostali kandidati, njih 1.094, su bodovani po kriterijima iz pomenute Uredbe, a očekuje se i manji broj njih koji će eventualno ostvariti ovo pravo nakon provedene procedure žalbe.

Uz čestitke prisutnim, ministar je na simboličan način uputio poruku prisutnim studentima i učenicima kazavši im da je "bez znanja i prava, prazna i vjera".

Potpisivanju ovih ugovora prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, te ministri u Vladi KS Nermin Pećanac, Čedomir Lukić, Muamer Bandić i Emir Hrenovica, kao i direktorica Fonda "Ikre" Enisa Rustempašić.

Premijer Zeljković je, ovom prilikom, zamolio djecu, čiji su roditelji najzaslužniji što im Vlada KS i resorno ministarstvo danas dodjeljuje ove stipendije, da ostanu časni i pošteni građani našeg društva, jer upravo u njima postoji nukleus pozitivnog koji daje nadu da će nam sutra svima zajedno biti puno bolje.

"Imperativ života je učiti, a rezultat tog zalaganja postaje vidljiv prije ili kasnije", rekao je premijer Zeljković prisutnim stipendistima, te im uputio riječi iskrene podrške da sve uvjete propisane ugovorima koje su potpisali ispune na najbolji način.

Za ovu namjenu osigurano je 1.739.000,00 KM, a svim stipendistima će biti uplaćeno ukupno po 900 KM, to jeste po 100 KM za svaki mjesec školske 2012./2013. godine.

Studentica druge godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Adna Bečić zahvalila se Fondu, Ministarstvu i Vladi KS na dodijeljenoj stipendiji, te istakla da joj ova stipendija jako puno znači u daljem školovanju.