Novinari biraju
0

Dragan Stanojlović: Još četiri godine ničega: Pa šta!

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Godina koja ističe donijela nam je pregršt događaja. Imali smo izbore, ukinute su nam vize, dolazile su nam najpoznatije svjetske dame, od Hillary Clinton do Angeline Jolie. Nije falilo štrajkova, poplava, klizišta. Sarajevo-x.com je pitao novinare u BiH šta je obilježilo 2010. u pozitivnom i negativnom smislu. Narednih dana objavljujemo odgovore.
Dragan Stanojlović, izvršni urednik magazina "Dani":

Srušene šengenske barijere

Otvaranje šengenskih vrata omogućit će nesretnim Bosancima i ponekom Hercegovcu da shvate najmanje dvije stvari. Prvo - koliko su materijalno siromašni i, drugo - koliko su zaista udaljeni od normalnog svijeta – onog koji radi, redovno prima platu, raspoređuje je, troši, ulaže i štedi po planu i potrebama. Svijeta koji živi od politike za koju je glasao, a pritom ne može ni razumjeti šta znači skupa s još nerođenom djecom biti talac svojih političkih izabranika. I pride saznati zašto njihovi rođaci i prijatelji, kod kojih sad mogu otići kad god od njih dobiju besplatnu povratnu kartu, ni ne pomišljaju da se vrate tamo odakle su pobjegli spašavajući živu glavu, zadnju mrvu zdrave pameti i ljudskog dostojanstva. Pa možda nešto i naučimo.

E, ako nam ni to ne pokrene zahrđale kotačiće u bukovim glavama, onda zaista nismo zaslužili domovinu bolju od one kakvu smo sebi skrojili 1990, a ovi i oni nam je priheftali pet godina kasnije!

Sejdić, Finci i mi ostali

Petnaest je godina kako na opštim, slobodnim, demokratskim itd. izborima tajno i nepogrešivo biramo samo one koji odgovaraju perverznim sklonostima stare Madame Evrope i ostatka tzv. međunarodne zajednice. Madame - sa istetoviranim monogramom EU na smežuranom tijelu, sakrivenom togom na revers preuzetom iz garderobe Suda za ljudska prava u Strasbourgu – lijepo je presudila da nam je Ustav diskriminatoran, rasistički i sve ostalo po spisku od čega demokratija s gnušanjem okreće glavu. I da su nam zato svi poslijeratni slobodni i demokratski izbori zapravo nelegitimni, pa ako hoćemo legitimne...

E, taman kada je trebalo završiti započetu lekciju sa prve strane Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, iznenada se razlila šminka na sva četiri očna kapka Madame Evrope i njezine prekookeanske polusestre. I dok su one ponovo otvorile oči – mi već obnovili mandate njihovim nelegitimnim mjezimcima koji nam već dvadeset godina legitimno ne silaze s grbače i pijuckaju krv na tanku slamku!

Još četiri godine ničega... Pa šta! Uostalom, pored dvadeset već izgubljenih, naredne četiri dođu mu ga nekako manje-više isto.