Unaprijed dogovorena procedura
0

Dragan Paravinja će do 22. decembra biti vraćen u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Ministarstvo pravde BiH proslijedilo je nadležnim vlastima Republike Hrvatske zahtjev Okružnog suda u Istočnom Sarajevu za vraćanje (izručenje) Dragana Paravinje iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je Feni glasnogovornica ovog ministarstva Marina Bakić.

Paravinja bi u Bosnu i Hercegovinu trebao biti vraćen najdalje do 22. decembra za kada je zakazano ročište u nadležnom sudu, a nakon što ga je Osnovni sud na Sokocu u prvostepenom postupku osudio na dvije godine i deset mjeseci zatvora za silovanje, počinjeno 2002. godine na području općine Pale.

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH naglašava da se radi o unaprijed dogovorenoj proceduri, jer je Dragan Paravinja privremeno izručen radi provođenja postupka u R Hrvatskoj, te da je uvjet za izručenje bilo njegovo vraćanje u BiH na zahtjev bilo kojeg suda u našoj zemlji u kojem se vodi postupak.

"Nakon što bude vraćen u BiH, njegova sudbina zavisit će od daljeg toka sudskih postupaka u dvije države, a prije svega od činjenice da li će optužnica u Hrvatskoj biti potvrđena", kazala je Bakić.

Kako su bh. mediji ranije izvještavali, nakon izricanja presude u Osnovnom sudu na Sokocu, Paravinju su pravosudne vlasti BiH privremeno izručile Hrvatskoj da bi se tamo mogla dovršiti istraga o okolnostima nestanka Antonije Bilić iz Drniša.

Dragan Paravinja uhapšen je 26. juna kod Srpca, nakon što je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za njim zbog povezanosti s nestankom malodobne Antonije Bilić.

Paravinju traži i Republika Srbija, gdje je pravomoćno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja.