{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH dopustila privremeno izručenje Paravinje Hrvatskoj

F
17.1.2012. u 17:37
0
2
BiH dopustila privremeno izručenje Paravinje Hrvatskoj
0
BiH dopustila privremeno izručenje Paravinje Hrvatskoj
Dragan Paravinja
Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je danas rješenje ministra pravosuđa Bosne i Hercegovine kojim se dopušta privremeno izručenje Dragana Paravinje hrvatskim pravosudnim tijelima kako bi mu se na Županijskom sudu u Šibeniku sudilo za pokušaj silovanja i ubojstvo maloljetne Antonije Bilić.
Ministarstvo pravosuđa RH izvijestilo je na svojim internetskim stranicama da je to rješenje istog dana proslijedilo Županijskom sudu u Šibeniku. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa je 11. januara telefaksom proslijedilo Ministarstvu pravde BiH molbu za privremeno izručenje Paravinje i prateće dokumentacije. U ministarstvu su tada rekli da će u BiH dostaviti i izvornu sudsku dokumentaciju čim je dobiju od šibenskog Županijskog suda.

Paravinja je krajem 2011. u BiH pravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja žene na području Jahorine 2002. Kaznu služi u zatvoru Tunjice kod Banje Luke odakle bi uskoro trebao biti prebačen u pritvor u Šibenik. BiH je već ranije odlučila da Paravinja može biti izručen čim Hrvatska to zatraži, a nije isključila ni mogućnost da Paravinja preostali dio zatvorske kazne izdržava u Hrvatskoj, ako dvije države postignu takav dogovor.

Nakon izručenja Paravinji će biti prekinuto izdržavanje kazne u BiH. Po njegovom dolasku u šibenski zatvor sutkinja Nives Nikolac u roku 15 dana mora zakazati početak suđenja, to jest prvo ročište na kojem se Paravinja treba očitovati o krivnji za pokušaj silovanja i ubistvo maloljetne Antonije Bilić u junu prošle godine te pokušaj silovanja autostoperke koju je u junu 2010. povezao svojim kamionom. Tijelo Antonije Bilić još nije pronađeno.

Nakon izricanja prvostepene presude za silovanje na području Jahorine, Paravinja je u julu prošle godine već bio privremeno izručen Hrvatskoj radi dovršetka istrage o nestanku djevojke iz Drniša. On je, inače, zbog silovanja osuđen i u Srbiji, gdje je dobio četiri godine i pet mjeseci zatvora. Njegovo izručenje su tražile i tamošnje vlasti, no bh. vlasti su to odbili prihvativši zahtjev Hrvatske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: