BiH
22

Dragan Mektić: Radikalizam i korupcija dvije najveće opasnosti za stabilnost BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, danas je u Mostaru u izjavi za novinare kazao da postoji vrlo realna mogućnost da se ponovno desi teroristički napad na teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Najveći izazovi kolji opterećuju trenutno cjelokupnu klimu u Bosni i Hercegovini su radikalizam i nasilni ekstremizam iz kojeg su prozalizila različita teroristička djela koja su se desila u Bosni i Hercegovini. Također, smatram da postoji realna mogućnost da se ona i ponove", kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti je također kazao da ekstremizam i radikalizam nisu jedine trenutne prijetnje po BiH, da je podjednako opasna i ona koja se je već 20 godina uvukla u sve pore života a to je, korupcija.

"Koliko je pretnja nasilnog ekstremizma i radikalizma isto toliko velika opasnost za BiH je korupcija koja se ovih zadnjih 20 godina uvukla u sve pore političkog društvenog i ekonomskog života i da ozbiljno prijeti da uruši Bosnu i Hercegovini kao državu u ključnim elementima. Prije svega mislim u ekonomskom, političkom i socijalnom smislu jer je opšte poznato da je korupcija postala način rješavanja osnovnih elementarnih problema u Bosni i Hercegovini. Na kraju, pljačkašku privatizaciju mnogih firmi U BiH smatram kao ozbiljnju prijetnju za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine", kazao je Mektić.