Vandalizam u Mostaru
1.9k

Dragan Markovina: Partizansko groblje ovako nije uništeno ni u ratu, za ovo je odgovorna vlast

B. R.
(Foto: Pixsell/Klix.ba)
(Foto: Pixsell/Klix.ba)
Historičar Dragan Markovina smatra da posljednje uništavanje Partizanskog groblja u Mostaru predstavlja sistemsko uništavanje. Kako je izjavio za Klix.ba, ovo je očito ideja, plan, organizacija. Najodgovornim za ovo nedjelo je istakao vlast.
Napomenuo je da se nikada nije desilo da budu uništene sve ploče Partizanskog groblja, pa čak ni tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

"Ovo se nikada do sada nije desilo, čak ni u ratnim godinama. Slomila bi se poneka ploča, napisali bi se uvredljivi grafit. Ovako sistemska devastacija svih 700 ploča nikada se nije desila, niti se ovo moglo slučajno desiti. To ne može uraditi dvoje, troje, petero pijanih ljudi. Ovo je očito dio neke ideje, plana i organizacije - to je jasno kao dan", konstatovao je.

Napomenuo je da postoje politike kojima smeta Partizansko groblje.

"Ne znam čija je ideja, možemo samo pretpostavljati koje politike su one kojima Partizansko groblje smeta. Neozbiljno je da nekoga optužujem za nešto što ne mogu dokazati", rekao je Markovina.

Pozvao je na odgovornost gradonačelnika Mostara Marija Kordića (HDZ) te je pozdravio njegovu reakciju na vandalizam.

Arhitekta Bogdan Bogdanović
Arhitekta Bogdan Bogdanović

"Odgovornost je gradonačelnika koji se jutros oglasio. Poručio je da je ovo užas i osudio je vandalizam. Istakao je da je autor spomenika, arhitekta Bogdan Bogdanović bio genijalac i da će Grad Mostar poduzeti korake za obnovu ploča. Treba ga držati za riječ", ukazao je.

Obrazložio je zašto smatra da je gradska vlast najodgovornija za stanje navedenog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

"Stvar je u tome da su se Grad Mostar, gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća nakon izbora oglušili na apele Saveza antifašista i drugih ljudi da se tamo uspostavi redarska služba koja postoji 150-200 metara dalje u gradskom parku u kojem se, osim stabala koja niko ne lomi, nema šta uništiti. Ima 24-satnu zaštitarsku službu, ima ljude koji se brinu za zalijevanje. Ima nekakvu kontinuiranu zaštitu, a nacionalni spomenik kulture nema ništa, a stalno je na meti vandala. To je politička odluka i to je nešto očito što grad Mostar, odnosno oni koji njime vladaju odbijaju napraviti", istakao je u izjavi za Klix.ba.

Osvrnuo se i na posjetu entitetskih zvaničnika i Evropske unije 2018. na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope kada su najavili da će Partizansko groblje biti zaštićeno. Između ostalog, naveli su da će biti i pod videonadzorom. Markovina je govorio o problemu koji se desio nakon te posjete.

"Tada se uspostavila neka ad hoc organizacija koja je vratila te ploče i koja je skromnim sredstvima, manjim od potrebnih, osigurala reflektore, postavila kamere i čak su bila plaćena dva-tri zaštitara. To je prije dva ljeta izgledalo fantastično. Nije bila puštena voda, tj. nije u potpunosti bio u stanju u kojem je nekada bio. No, bio je u vrlo lijepom stanju. Posjećivali su ga djeca, mladi, turisti, i ja sam često išao. U času kada je prestao taj ad hoc sistem finansiranja prestao i kada je Grad Mostar trebao preuzeti sve te obaveze (da nastavi plaćati zaštitare i videonadzor), on je to sve odbio", kazao je.

Ocijenio je da se gradska vlast, kako je izjavio, poslužila jeftinim trikom.

"Pod njihovom službenom parolom je značilo da bi se Federacija Bosne i Hercegovine trebala brinuti, jer je to nacionalni spomenik. To jeste nacionalni spomenik, ali je u vlasništvu Grada Mostara. To je bio jeftini trik da bi se oprale ruke", zaključio je Markovina.

Partizansko groblje u Mostaru je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine prve kategorije. Arhitektonsko remek-djelo projektovao je Bogdan Bogdanović, a 1965. otvorio ga je predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.