{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dragan Marinković Maca za Klix.ba: Zalažem se za legalizaciju prostitucije i kanabisa

2.10.2014. u 11:43
2.417
247
Dragan Marinković Maca za Klix.ba: Zalažem se za legalizaciju prostitucije i kanabisa
2.417
 
Dragan Marinković Maca novo je lice na političkoj sceni BiH. Na predstojećim oktobarskim izborima se u ime Stranke za evropsko Sarajevo kandidovao za Skupštinu Kantona Sarajevo (KS). Međutim, on za sebe tvrdi da nije političar.
"Ja zaista nisam politolog, niti sam završio političke nauke, da bih se bavio politikom. Imam svoje određene stavove i znam šta bih, ali politikom se apsolutno ne bavim", kazao je Maca na početku razgovora za Klix.ba.

Kako je rekao, biti političar danas je prosto nemoguće jer politika ulazi u sve sfere našeg života i na neki način utječe prvenstveno na naša egzistencijalna pitanja.

"Mene interesuje Sarajevo kao jedan evropski centar, što i jeste, i to ne samo geografski", dodao je Maca.

Stranka za evropsko Sarajevo privukla ga je svojim sloganom "Nećemo politiku. Hoćemo rad!".

"U slučaju da budem izabran u Skupštinu KS, zalagaću se za osnovne evropske tekovine jednog grada koji je evropski i geografski, da je bezbjedan, da je građanima lijepo u njemu i da strancima uzimamo novac", kazao je Maca.

Legalizovati prostituciju i kanabisMaca je rekao da se zalaže i za legalizaciju prostitucije i kanabisa, ako ništa drugo, onda zbog zdravstvenih razloga.

Istaknuo je da kanabis treba legalizovati iz više razloga, prvenstveno da djeci ne "valjaju" drogu po školama i da svako ko želi da je konzumira makar zna šta kupuje.

"Ako su svjetske zdravstvene organizacije utvrdile da je ulje kanabisa dobro za liječenje kancerogenih bolesti, onda me interesuje zašto se oboljelima oduzima pravo da se izliječe", kazao je popularni glumac.

Kada je u pitanju njegova ideja o legalizaciji prostitucije, podsjetio je da je to najstariji zanat.

"Prostituciju treba uvesti u legalne okvire da bi država imala koristi, kao i djevojke koje se time bave. One treba da imaju zdravstveno osiguranje i državi da plaćaju porez", dodao je Maca.

Država od toga može imati ogromne koristi, to su ozbiljni novci, tvrdi Maca.

"Da sam predsjednik, ja bih od 100 miliona KM odmah uzeo 10 i uložio ih u neku švicarsku banku. Ali, od preostalih 90 napravio bih puteve, infrastrukturu - bilo šta što donosi novac", izričit je Maca.

Tvrdi da do nesuglasica ne dolazi sa neistomišljenicima, već sa neobrazovanim, primitivnim i necivilizovanim ljudima.

Ne želim da moja popularnost bude presudnaMaca ne želi da mu popularnost bude presudna u eventualnom uspjehu na predstojećim izborima.

"Popularnost može pomoći, ali vrlo lako i odmoći", rekao je Maca.

Njegova ciljna grupa su mladi od 18 do 30 godina, "oni koji su spavači".

"Ja se iskreno nadam da će 12. oktobra mladi ustati ujutro i zaokružiti broj 5 na listi Stranke za evropsko Sarajevo", kazao je Maca.

On smatra da Sarajevo posjeduje evropske vrijednosti.

"Mi smo geografski tu, imamo evropske tekovine. Ali, neke njihove stvari nama plasirati, to je nonsens", ocijenio je Maca.

Od Sarajeva vrlo lako mogu napraviti AmsterdamNavodi kako je Sarajevu potreban ozbiljan i kvalitetan program kako bi se privukao veći broj stranih turista.

"Javno sam rekao da bih od Sarajeva vrlo lako i jednostavno napravio Amsterdam. Ja bih odmah prekrio rijeku Miljacku. Manje rijeke, više opjevanije, a ničim izazvanije ja u životu nisam vidio. Miljacka je super od Bentbaše pa gore - ima Kozja ćuprija, napravimo gore neke splavove, izletište itd, a od Bentbaše pa dole prekriješ Miljacku i tu, recimo, postaviš tramvajske šine", kazao je Maca.

Napominje i da Sarajevo nije bezbjedan grad za njegove stanovnike.

"Jedina prava varijanta ovdje je da imaš kućno vaspitanje, školsko obrazovanje i uličnu školu - bez koje si gotov. Nema više ozbiljnih mangupa u gradu sad da se izdvoje i budu vodeći, tako da djeca moraju 'napraviti' svoje ime pucajući jedni u druge", smatra sarajevski glumac.

Ponovo uvesti vojni rokNaglasio je kako bi ponovo uveo vojni rok, u trajanju od šest mjeseci, koji bi mnogo pomogao mladima da se "razdrmaju".

"To je jedna ozbiljna škola kroz koju treba da prođu mladi ljudi", naveo je, između ostalog, Dragan Marinković Maca.

Kompletan intervju sa Macom pogledajte u našem videu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: