|

Dragan Lukač: Policiju žele staviti pod političku kontrolu

Dragan Lukač: Policiju žele staviti pod političku kontrolu
0
S
Piše: N. Jamaković
15.11.2011. u 13:58
15.11.2011. u 14:28
46
komentara
0

dijeljenja
1/5 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
2/5 S lijeva na desno: Edin Vranj, Sead Selman, Dragan Lukač, Samir Džebo (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
3/5 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
4/5 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
5/5 Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač u utorak je na press konferenciji u Sarajevu kazao kako se novim zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH policija zapravo želi staviti pod političku kontrolu.
"Postojeći Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH najbolji je u BiH i njegove odredbe osigurale su operativnu i finansijsku stabilnost FUP-a. Međutim, novim zakonom, koji je inicirao federalni ministar unutrašnjih poslova i čija se rješenja donose netransparentno i bez konsultacija s policijom, devastirao bi se dostignuti nivo depolitizirane i profesionalne policije u FBiH, odnosno njime bi policija bila stavljena pod političku kontrolu. Također, na taj se način možda žele preduprijediti velike i bitne istrage koje ćemo provoditi ili su u toku", rekao je Lukač na press konferenciji upriličenoj kako bi FUP prezentirao informaciju o stanju sigurnosti na području FBiH u prvih devet mjeseci ove godine.

Novim zakonom, kaže Lukač, policijom bi upravljao ministar unutrašnjih poslova Federacije, koji bi imenovao direktora FUP-a i kojem bi direktor odgovarao.

Neutemeljeni medijski napadi

"Mi smo dobili takve informacije i ja sam odmah, jer je to bila moja dužnost, reagirao obavijestivši nadležne institucije međunarodne zajednice u našoj zemlji, OHR, specijalnog predstavnika EU u BiH, šefa EUPM-a i američkog ambasadora u BiH. Naravno, oni su također reagirali i u tom smislu dali određene smjernice, a zbog tog mog poteza krenuli su potpuno neutemeljeni medijski napadi na mene i FUP", rekao je Lukač te najavio tužbu protiv urednika Informativnog programa FTV-a.

On je istakao i kako su na sastanku čelnika FUP-a i kantonalnih policijskih komesara prije nekoliko dana u Bugojnu donesena dva bitna dokumenta: Memorandum o saradnji u borbi protiv terorizma u FBiH i Operativno-strateški plan za rad kantonalnih MUP-ova.

"Posljednji teroristički napad na Američku ambasadu školski je primjer nedefinirane linije komandovanja u policijskim strukturama. Mi smo ovim Memorandumom uredili to pitanje kad je riječ o borbi protiv terorizma na području FBiH. Drugi dokument je vrlo bitan i donesena su određena rješenja u pogledu organizacije skupova i događaja visokog rizika, kao i borbe protiv huliganstva", pojasnio je direktor FUP-a.

Policija dobro reagovala kod Američke ambasade

Zamjenik načelnika Sektora krim-policije Edin Vranj istakao je na press konferenciji kako je u Federaciji u posljednjih deset godina učinjeno manje od deset terorističkih djela, te da je na skupu u Bugojnu realno sagledano i analizirano stanje u ovoj oblasti. "Što se tiče napada na Američku ambasadu najveći broj pripadnika Kantonalnog MUP-a Sarajevo pokazao je pribranost i hrabrost i ta je akcija uspješno okončana uz minimum upotrebe sile", kazao je Vranj.

Lukač je potom dodao da je on, iako nije bio na mjestu događaja, bio veoma uključen u akciju i donio veliki broj naredbi. Lukač je govorio i o "slučaju Vikić" istakavši kako je komandantu Specijalne policijske jedinice FUP-a potpisao prestanak radnog odnosa, jer je navršio 40 godina staža, što je, prema važećem Zakonu, dovoljno za odlazak u penziju.

"Treba znati da ja nikog ne šaljem u penziju, već da je zakon propisao da ljudi koji navrše 40 godina staža odlaze u penziju. U slučaju Dragana Vikića ništa nije urađeno mimo zakona, baš kao i u svim drugim ovakvim slučajevima odlaska u penziju naših službenika. Što se tiče zaključka Federalna vlade prema kojem Vikić nema dovoljno staža za penziju, ja ću reći da Vladino nije da raspravlja o tim stvarima te da su oni takav zaključak donijeli na osnovu pogrešnih podataka", kazao je Lukač.

U porastu broj krivičnih djela

Direktor FUP-a je istakao i kako je u slučaju nestanka Frane Kvesića iz Širokog Brijega ronioce angažirao tek po zahtjevu Federalne uprave Civilne zaštite, jer bez tog ili zahtjeva Kantonalnog MUP-a to nije mogao, kao i da je i u tom slučaju sve učinjeno po zakonu.

Zamjenik direktora FUP-a Samir Džebo iznio je podatke iz devetomjesečnog izvještaja o stanju sigurnosti u FBiH, navodeći kako je povećan broj krivičnih djela i prijavljenih za ta djela, dok je istovremeno manje tih djela rasvijetljeno nego u istom periodu prošle godine. Zaključio je kako veliki broj takvih djela čine povratnici u činjenju krivičnih djela, a sve zbog kaznene politike koja za određena krivična djela ne predviđa pritvor, ili stoga što osuđenici moraju čekati na odsluženje zatvorskih kazni.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...