Press konferencija u FUP-u
0

Dragan Lukač: Policiju žele staviti pod političku kontrolu

Piše: N. Jamaković
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač u utorak je na press konferenciji u Sarajevu kazao kako se novim zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH policija zapravo želi staviti pod političku kontrolu.

"Postojeći Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH najbolji je u BiH i njegove odredbe osigurale su operativnu i finansijsku stabilnost FUP-a. Međutim, novim zakonom, koji je inicirao federalni ministar unutrašnjih poslova i čija se rješenja donose netransparentno i bez konsultacija s policijom, devastirao bi se dostignuti nivo depolitizirane i profesionalne policije u FBiH, odnosno njime bi policija bila stavljena pod političku kontrolu. Također, na taj se način možda žele preduprijediti velike i bitne istrage koje ćemo provoditi ili su u toku", rekao je Lukač na press konferenciji upriličenoj kako bi FUP prezentirao informaciju o stanju sigurnosti na području FBiH u prvih devet mjeseci ove godine.

Novim zakonom, kaže Lukač, policijom bi upravljao ministar unutrašnjih poslova Federacije, koji bi imenovao direktora FUP-a i kojem bi direktor odgovarao.

Neutemeljeni medijski napadi

"Mi smo dobili takve informacije i ja sam odmah, jer je to bila moja dužnost, reagirao obavijestivši nadležne institucije međunarodne zajednice u našoj zemlji, OHR, specijalnog predstavnika EU u BiH, šefa EUPM-a i američkog ambasadora u BiH. Naravno, oni su također reagirali i u tom smislu dali određene smjernice, a zbog tog mog poteza krenuli su potpuno neutemeljeni medijski napadi na mene i FUP", rekao je Lukač te najavio tužbu protiv urednika Informativnog programa FTV-a.

On je istakao i kako su na sastanku čelnika FUP-a i kantonalnih policijskih komesara prije nekoliko dana u Bugojnu donesena dva bitna dokumenta: Memorandum o saradnji u borbi protiv terorizma u FBiH i Operativno-strateški plan za rad kantonalnih MUP-ova.

"Posljednji teroristički napad na Američku ambasadu školski je primjer nedefinirane linije komandovanja u policijskim strukturama. Mi smo ovim Memorandumom uredili to pitanje kad je riječ o borbi protiv terorizma na području FBiH. Drugi dokument je vrlo bitan i donesena su određena rješenja u pogledu organizacije skupova i događaja visokog rizika, kao i borbe protiv huliganstva", pojasnio je direktor FUP-a.

Policija dobro reagovala kod Američke ambasade

Zamjenik načelnika Sektora krim-policije Edin Vranj istakao je na press konferenciji kako je u Federaciji u posljednjih deset godina učinjeno manje od deset terorističkih djela, te da je na skupu u Bugojnu realno sagledano i analizirano stanje u ovoj oblasti. "Što se tiče napada na Američku ambasadu najveći broj pripadnika Kantonalnog MUP-a Sarajevo pokazao je pribranost i hrabrost i ta je akcija uspješno okončana uz minimum upotrebe sile", kazao je Vranj.

Lukač je potom dodao da je on, iako nije bio na mjestu događaja, bio veoma uključen u akciju i donio veliki broj naredbi. Lukač je govorio i o "slučaju Vikić" istakavši kako je komandantu Specijalne policijske jedinice FUP-a potpisao prestanak radnog odnosa, jer je navršio 40 godina staža, što je, prema važećem Zakonu, dovoljno za odlazak u penziju.

"Treba znati da ja nikog ne šaljem u penziju, već da je zakon propisao da ljudi koji navrše 40 godina staža odlaze u penziju. U slučaju Dragana Vikića ništa nije urađeno mimo zakona, baš kao i u svim drugim ovakvim slučajevima odlaska u penziju naših službenika. Što se tiče zaključka Federalna vlade prema kojem Vikić nema dovoljno staža za penziju, ja ću reći da Vladino nije da raspravlja o tim stvarima te da su oni takav zaključak donijeli na osnovu pogrešnih podataka", kazao je Lukač.

U porastu broj krivičnih djela

Direktor FUP-a je istakao i kako je u slučaju nestanka Frane Kvesića iz Širokog Brijega ronioce angažirao tek po zahtjevu Federalne uprave Civilne zaštite, jer bez tog ili zahtjeva Kantonalnog MUP-a to nije mogao, kao i da je i u tom slučaju sve učinjeno po zakonu.

Zamjenik direktora FUP-a Samir Džebo iznio je podatke iz devetomjesečnog izvještaja o stanju sigurnosti u FBiH, navodeći kako je povećan broj krivičnih djela i prijavljenih za ta djela, dok je istovremeno manje tih djela rasvijetljeno nego u istom periodu prošle godine. Zaključio je kako veliki broj takvih djela čine povratnici u činjenju krivičnih djela, a sve zbog kaznene politike koja za određena krivična djela ne predviđa pritvor, ili stoga što osuđenici moraju čekati na odsluženje zatvorskih kazni.