BiH
250

Dragan Čović za Klix.ba: Do rođendana Angele Merkel moramo usvojiti adaptirani SSP

Piše: N. Novalić
Foto: EPA
Foto: EPA
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, danas se u Berlinu, zajedno sa ostalim članovima Predsjedništva BiH sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Čović za Klix.ba kaže kako su sastanci bili ugodni i konstruktivni.

"Izuzetno sam zadovoljan, bio je ovo jedan prijateljski susret i ovo je nagovještaj maksimalne podrške i ohrabrenja", kaže Čović.

Jedan od ključnih zaključaka je da se do 17. jula mora završiti sa prilagodbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Mi to moramo završiti ma šta ko o tome mislio jer nam je to ulaznica za evropski put. Bez toga je jasno da će se naš put ka EU razvući, te da bi bilo krajnje rizično za nas da se to ne uradi", dodaje Čović.

Vlada Njemačke spremna je da pomogne pri otklanjanju određenih manjkavosti SSP-a, posebno kroz pomoć bh. poljoprivrednicima.

"Vrlo jasno je stavljeno do znanja da je rok 18. juli. Kad smo pošli gospođa Merkel nas je zamolila da je za njen rođendan obradujemo viješću da je SSP usvojen", kaže Čović.

Članovi Predsjedništva BiH predstavili su kancelarki Merkel probleme s kojima se naša zemlja suočava, ali je ključna poruka da djelovanje nižih nivoa vlasti ne smije biti obeshrabrenje.

"Ja ne mislim ovdje da sad neko treba popuštati, već da trebamo zajedno sjesti i riješiti problem. Mi to moramo završiti u nekoliko narednih dana", kaže na kraju Čović.