BiH
591

Dragan Čović u Tuzli: Položaj hrvatskog naroda u najvećem dijelu BiH je katastrofalan

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prilikom posjete Kantonalnom HDZ-a BiH Tuzla predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović kazao je da se već duži period nastojao uspostaviti odnos s kolegama iz vladajuće SDA kako bi HDZ BiH i u Tuzlanskom kantonu bio dio vlasti, što nije ispoštovano.

Ocijenio je da se time nanosi problem Hrvatima na ovom području, jer ne participiraju u vlasti.

Tokom redovne posjete stranačkim kolegama Županijskog odbora Soli u Tuzli se razgovara danas o hrvatskim udrugama, svećenicima, te problemima sa kojima se susreće hrvatski narod, koji je na ovom području manjina, navodi Čović.

"Aplikacija i zahtjev za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju bit će predata u ponedjeljak u 9 sati" , kazao je on, dodavši da je termin dogovoren, a protokol načinjen na dostojanstven način, te da je sve ispoštovano kada su u pitanju rokovi.

Ocijenio je da je Aplikacija više nego kredibilna.

"Vrijeme je da mi konačno kao država napravimo jedan iskorak iako je on simboličan, čega trebamo biti svjesni" kaže Ćović, dodavši da se na mehanizmu koordinacije radilo punih pet godina.

Nakon što se preda zahtjev za članstvo u EU, radit će se i na izmjenama izbornog zakona, navodi on.

Ocijenio je da je prioritet BiH euroatlantski put.

Napomenuo je da se paralelno s tim, radi na izbornom zakonodavstvu.

Dodao je da postoje nastojanja da se krajem mjeseca upute prijedlozi Sejdić-Finci i pitanje Grada Mostara.

Čović smatra da je pozicija Hrvata u ogromnom dijelu BiH katastrofalna, ocijenivši da je u apsolutnom iznosu hrvatski narod najveća žrtva proteklog rata po broju raseljenih.