Podstaći na dijalog
45

Dragan Čović se sastao s predstavnicima Hrvata u Chicagu

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Chicagu s devetim nadbiskupom Blažom Josipom Čupićem.

Kardinal Čupić upoznao je Čovića s djelovanjem Katoličke crkve u SAD-u, naročito svoje arhidijaceze, koja je treća po brojnosti.

Čović je informirao kardinala Čupića o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te ga upoznao s postojećim hrvatskim pitanjem. Naglasio je da, vođeni kršćanskim vrijednostima, Hrvati nastoje podstaći dijalog u BiH s predstavnicima druga dva naroda, koji će rezultirati otklanjanjem svih nedostataka koji BiH čine nepravednom državom. U tom smislu, potrebno je izmijeniti izborni zakon, kako bi Hrvati bili uistinu ravnopravni s druga dva naroda. Na kraju susreta, Čović je iskazao zahvalnost kardinalu Čupiću za svu pruženu podršku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH također je posjetio i Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete Obitelji, gdje se susreo sa svećenicima i sestrama na službi u Kustodiji. Fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji koja administrativno pokriva dio SAD-a i veći dio Kanade, informirao je Čovića o njenom djelovanju. Istakao je kako trenutno franjevci djeluju u nekoliko župa u Americi i Kanadi.

Braća su angažirana i u drugim vidovima apostolata, a kao najznačajniji je istakao apostolat pisanja i izdavanja knjiga i časopisa za one koji na američkom kontinentu govore hrvatskim jezikom. Drugi apostolati su: kapelanska služba u bolnicama, poučavanje, te misionarsko djelovanje. Hrvatska franjevačka kustodija Svete Obitelji u Chicagu dio je Hercegovačke franjevačke provincije.

Delegacija predvođena Čovićem obišla je i Hrvatski etnički institut, koji je hrvatska iseljenička odgojna i naučna ustanova, te banka podataka. Osnovali su ga hrvatski franjevci 1975. godine. Inkorporiran je 1977. godine kao odgojna i naučna ustanova radi organiziranja centralne zbirke ili banke podataka o Hrvatima i njihovim potomcima u SAD-u i Kanadi.

Na kraju obilaska u prostorijama Instituta upriličen je i prijem s predstavnicima hrvatske zajednice u Chicagu, saopćeno je iz Službe za odnosne s javnošću Predsjedništva BiH.