Baza Bagram
187

Dragan Čović posjetio bh. vojnike u Afganistanu

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović s delegacijom prisustvovao svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH u bazi Bagram u Afganistanu.

Prije same proslave Dana Oružanih snaga BiH, kapetan Fehim Đelilović, komandant Pješačke jedinice Oružanih snaga BiH i komandant baze Bagram Airfield, general Leopoldo Quintas, organizovali su briefing. Informisali su predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Čovića o svojim zadaćama, kao i općim podacima vezanim za bazu i funkcionisanje cjelokupnog logističkog, sigurnosnog i informacionog sistema.

Po završetku briefinga, upriličen je susret predsjedavajućeg Čovića i delegacije sa pripadnicima kontingenta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, prilikom kojeg su razmijenjena mišljenja vezano za njihov angažman u misiji "Odlučna podrška".

Svečanoj proslavi Dana Oružanih snaga BiH, pored predsjedavajućeg Čovića sa delegacijom, učestvovao je i komandant baze Bagram, general Leopoldo Quintas, kao i veliki broj vojnika iz zemalja učesnica misije "Odlučna podrška", te drugih gostiju.

U svom govoru, predsjedavajući Čović je naglasio značaj Oružanih snaga BiH, koje su, iako formirane od tri vojske koje su u prošlom ratu bile na suprotstavljenim stranama, svojim jedinstvom i profesionalnošću pokazale da je suživot u Bosni i Hercegovini moguć, ali da je u sve potrebno uložiti mnogo strpljenja i tolerancije.

Istakao je kako su tokom proteklih godina Oružane snage BiH izrasle u moderne oružane snage, sposobne da djeluju i izvan granica vlastite zemlje, koliko god je to nekada bilo nezamislivo.

"Vjerujem da smo svojim aktivnim učestvovanjem u mirovnoj operaciji 'Odlučna podrška', ovdje u Afganistanu, koja se smatra jednom od najtežih i najzahtjevnijih operacija, to i pokazali“, naglasio je predsjedavajući Čović.

Nadalje je kazao da je pred nama još jedan optimističan, ali ne i nedostižan cilj, a to je aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

"Iako je MAP primarno vojna stvar, uvjeren sam da bi njegovo aktiviranje uvelike pozitivno djelovalo na civilno društvo u Bosni i Hercegovini, jer bi pripadnost najsnažnijoj alijansi svijeta, dodatno učvrstila i naš sigurnosni okvir. Institucije koje rade na očuvanju sigurnosti, dobile bi pouzdanog partnera za svoje aktivnosti, i poslale jasan signal svima onima koji se još nisu pripremili za integracione procese BiH i društva", naglasio je Čović. Naveo je da bi aktivacija MAP-a bila kruna naših napora i pokazatelj da i dalje imamo partnere u svijetu na koje se država može nasloniti u svim prilikama.

Na kraju ceremonije, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je u ime Predsjedništva BiH uručio priznanje pripаdnicimа Оružаnih snаgа BiH zа izvanredne rezultate i profesionalnost u izvršavanju zadaća u misiji "Оdlučnа pоdrška" u IR Аfgаnistаn, te poželio uspjeh u njihovom daljem radu.

Uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, delegaciju čine ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, te Selmo Cikotić, savjetnik bošnjačkog člana PBiH i Zoran Đerić, savjetnik člana PBiH iz Republike Srpske.