BiH
0

Dragan Čović: Nova vlast do kraja juna

Anadolija
Dragan Čović (Foto: Klix)
Dragan Čović (Foto: Klix)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) iznio je uvjerenje da će nova vlast na razini države BiH, Federacije BiH i više kantona biti uspostavljena do konca juna.

On je istakao kako ulazak HDZ-a u vlast neće spriječiti ni protivljenje Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i stranke Radom za boljitak, koji su najavili kako neće istupiti iz vlasti.

"Ovo što mi radimo, završit ćemo u šestom mjesecu. Blokade nemaju smisla. Jasno, nećemo putem medija otkrivati kako će to biti izvedeno, ali postoje svi modaliteti da se to učini. Nije to nikakav uvjet, ali naš stav je vrlo jasan. Na razini BiH, entiteta i županija, tamo gdje imamo kadrove, u vlasti mogu postojati samo četiri stranke, dakle dva HDZ-a, Socijaldemokratska partija (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB)", kazao je Čović za AA.

Najavio je da bi federalni premijer i generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara na današnjem sastanku trebali "definirati osnove rekonstrukcije vlasti u FBiH“.

"To bi u osnovi trebalo rezultirati pisanim dokumentom već u ovoj sedmici, kroz koji će se definirati konkretan zahtjev premijera Nikšića za rekonstrukciju federalne razine vlasti. Meni se čini da je dinamika uhvaćena. Sve držimo pod kontrolom. Što su lideri stranaka dogovorili, realizirat će se. Naglašavam, sve bi trebalo krenuti u ovom tjednu s formalnim pisanim zahtjevom za rekonstrukciju Federalne vlade. Ako ovog tjedna taj zahtjev ode, idućeg će Vjekoslav Bevanda formalno zatražiti i rekonstrukciju Vijeća ministara BiH. Želimo poslati snažnu poruku. Ono što se pravno može završiti u najkraćem vremenu, treba se završiti", odlučan je Čović.

Upitan da objasni na koji način će nova koalicija izbjeći već najavljene blokade, prije svega iz SDA, pa i hrvatskih stranaka u vlasti, Čović odgovara da su "koraci pripremljeni", te da će "u naizmjeničnoj koordinaciji u ova dva tjedna završiti posao rekonstrukcije vlasti".

Kada je u pitanju SDA, najavljuje da će njegova partija zadržati korektan odnos sa Tihićevom strankom, ali da to "nema veze sa poslom koji sada radimo".

"U petak ću ponovo razgovarati sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom da provjerimo je li ovo što smo dogovorili oko entiteta završeno i je li pratimo dinamiku", napomenuo je on.

Važno je, ističe, da novi partneri u FBiH zajedno formiraju vlasti i u kantonima. Uvjeren je da se može napraviti takva struktura gdje će SDP i SBB imati veći utjecaj u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, ali će tamo biti zastupljena i dva HDZ-a. S druge strane, SDP i SBB, po njemu, trebaju biti u vlasti u Posavskom i Livanjskom kantonu, ali će, očekivano, tamo veći utjecaj imati dva HDZ-a.

Četiri stranke na jednakim osnovama mogu formirati vlast u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu gdje je za izglasavanje nove vlade potrebna dvotrećinska većina. Inače, SDP i SBB su u Sarajevskom kantonu već krenuli u postupak uspostave nove vlasti.

Upitan šta nova vlast uopće može donijeti i kako komentira navode da je narod zabrinut i zbunjen ovako brzim raspletom događaja na političkoj sceni, Čović je priznao "da narod jeste zbunjen".

"Ali, narod je bio zbunjen jer je nezamislivo da neko uvjerljivo dobije izbore, a neko drugi kaže da ne možete biti u vlasti. Narod je zbunjen zbog silnih mešetarenja koja su nastala kroz resore koje su dobili ljudi što nemaju nikakav legitimitet. Narod je zbunjen jer je strašno što se radilo u nekim javnim poduzećima. Uvjeren sam, kada se nova vlast napravi od kompetentnih osoba i legitimnih osoba, imamo mogućnost da se do kraja uhvatimo u koštac s ekonomskom i socijalnom problematikom na domaćem planu, ali i sa evropskim integracijama. Moramo se posvetiti ekonomiji i popravljanju socijalnih prilika u zemlji“, smatra Čović.

Kada napravimo homogenu vlast na svim razinama, dodao je on, od kantona do razine države, bit će moguće uhvatiti se u koštac s velikim problemima u zemlji.

"Onda možemo početi pričati o velikim investicijskim projektima, koridoru 5C i energetskom zamahu, jer niko neće biti zainteresiran da opstruira takve projekte. Imamo jasan koncept ključnih strateških aktivnosti koje treba raditi", zaključio je Čović.