Predsjedništvo BiH
250

Dragan Čović: Izborni zakon ćemo definitivno promijeniti, imamo i rezervne planove

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH kazao je da je uvjeren da će u narednom periodu biti izvršene izmjene Izbornog zakona, a osim prijedloga koji je uputila njegova stranka, imaju i rezervne planove za izmjenu tog zakona.

"Uvjeren sam da ćemo završiti priču o izmjeni Izbornog zakona, jer jedan narod ne treba drugome birati predstavnike u vlasti. Ništa drugo ne mijenjamo, već samo kako izbjeći procedure da prije svega Bošnjaci ne biraju predstavnike Hrvatima i obrnuto. Mi ćemo nakon izbora 2018. godine svakako morati mijenjati Ustav BiH", kazao je Čović.

Dodao je da za izmjene Izbornog zakona postoji nekoliko modela, a da je HDZ predložio samo jedan način.

"Apelujem da dođemo do rješenja, što i prema odluci Ustavnog suda BiH moramo uraditi u prvih šest mjeseci ove godine. Bili bismo naivni kada bismo vam sada otkrivali plan B i C po pitanju izbornog zakona BiH. Ako ovaj prijedlog nekome nije dobar i ako neko misli da se ovim dijeli FBiH, imamo i mnogo drugih prijedloga gdje nema nikakvih podjela. Izmjene izbornog zakona ćemo sprovesti, ako ne planom A, onda planom B ili C", kategoričan je bio Čović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Naglasio je da država BiH može funkcionirati i da ima budućnost.

"Mnogi vjeruju da država BiH ne može ovako funkcionirati, ja ne mislim tako. Ne vjerujem u Dejton 2, ali smatram da ćemo morati mijenjati Ustav. U svemu tome moramo misliti na unutrašnju stabilnost", zaključio je Čović.

Dodao je da će se probiti u određenoj mjeri rokovi odgovaranja na Upitnik Evropske komisije, ako su svi odgovori prikupljeni, ali je neophodno sve odgovore analizirati i ubaciti u jedinstveni informacioni sistem te da je potrebno blizu mjesec da se sve to prevede na engleski jezik.

Još jednom je ponovio da uprkos svemu, aludirajući i na krizu u državnom parlamentu, očekuje kandidatski status BiH za članstvo u EU krajem ove godine ili početkom sljedeće.