Nema tužbe
112

Dragan Čović: Bošnjačke stranke se utrkuju ko će više reći negativnih stvari za Pelješki most

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da su izjave u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta isključivo u okviru predizborne kampanje, a da sve aktivnosti dolaze iz političkih stranaka iz Sarajeva. On je kazao i da je predizborna kampanja razlog što BiH uskoro neće dobiti ni kandidatski status za članstvo u EU.

"Ja sam najveći zagovornik euroatlantskog puta BiH. Činjenica je da nismo usvojili Izborni zakon što nas je odvuklo od ideje da imamo kandidatski status. Dobili smo dopunska pitanja i na njih trebamo odgovoriti. Izvjesno je da u izbornom ciklusu nećemo dobiti status kandidata za članstvo u EU. Da je bilo izmjena Izbornog zakona dobili bi kandidatski status i aktivirali MAP", rekao je Čović.

On je kazao da se na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH nije razgovaralo o izgradnji Pelješkog mosta, osim razmjene kratkih informacija.

"Informirali smo se šta je ko uradio, ali nije bila tačka dnevnog reda. Danas je to tema u funkciji predizborne kampanja političkih partija u Sarajevu i to će potrajati par dana. Moj stav je isti kao i ranije. A sada je utrka bošnjačkih stranaka ko će kazati više negativnih stvari u vezi s Pelješkim mostom", izjavio je Čović.

Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda smatra pozitivnim gradnju Pelješkog mosta.

"Mislim da je dobro da se gradi. Pelješki most je u interesu čitave BiH, a ne samo hrvatskog naroda u BiH. Kako ćemo usaglasiti stavove, to je već drugo pitanje", dodao je Čović.

Čović je kazao da ne vidi mogućnost da BiH pokrene tužbu protiv Hrvatske u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

"Ko im je branio do sada da to urade, od 2007. do danas. To je kampanja koja je krenula i nastavlja se danas. Da ima neka druga tema bila bi, ali sada je Pelješki most", zaključio je on.

Čović je prokomentarisao i migrantsku krizu u BiH.

"Prije nekoliko dana okupili smo sve predstavnike relevantnih institucija u BiH koji imaju zakonska zaduženja i nadležnost. Svi smo krajnje ozbiljno shvatili situaciju jer je zaista ozbiljna. Mi moramo nadzirati ko ulazi u BiH, a za to nam trebaju sredstva i ljudi. Bila je problematika oko finansijskih sredstava, ali to će nadamo se biti riješeno", kazao je Čović.

Čović je kazao da danas prema zakonu imaju 14 dana da borave na prostoru BiH od trenutka kada zatraže azil.

"A mi ne znamo ni o kome se radi. Rekli smo da imamo dovoljno snažnu parlamentarnu većinu da to promjenimo. Još niko nije dobio azil jer to su očito ekonomski migranti. Mi smo za rok od 24 sata umjesto 14 dana. To znači da migrnat bude zadržan na granici 24 sata i da bude vraćen odakle je došao. To je stav moje političke opcije."

Član Predsjedništva BiH je istakao da se migrantska kriza zloupotrebljava i da je to danas biznis veći od biznisa narkoticima. Čović je upozorio da bi se u zimskom periodu mogla dodatno pogoršati migrantska kriza.

"Mene brinu brojke koje zaokružujemo, a niko ne zna niti jedno ime i prezime. Dvije trećine tih ljudi su napustili BiH i danas su negdje u EU. Previše je nagađanja. Humanitarnu dimenziju držimo kao prvu, sigurnost kao drugu, a nadam se da neće doci do političke dimenzije", kazao je Čović i dodao da očekuje da Vijeće ministara što prije usvoji set zakona kako bi išao u parlamentarnu proceduru.

Na večerašnjem susretu s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem neće razgovarati o Pelješkom mostu, već o projektima i vremenu koje tek predstoji, najavio je Čović.