BiH
1

Dr. Reuf Karabeg i saradnici predstavili knjigu od izuzetne važnosti za hirurgiju

Piše: J. H.
Prof. dr. Zdenko Stanec, akademik prof. dr. Mirsada Hukić, prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, prof. dr. Reuf Karabeg
"Osnovi plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije" naziv je kapitalnog djela koje je nakon dvije godine rada ugledalo svjetlo dana. Na njemu su radila 23 stručnjaka iz BiH, regije i SAD-a predvođena prof. dr. Reufom Karabegom.

Ova knjiga je prva u BiH i regiji kada je riječ o plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji, u čijem nastajanju su učestvovali najprominentniji ljudi iz ove oblasti iz iz pet država: Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH i SAD (Zagreba, Ljubljane, Beograda, Novog Sada, Splita, Dubrovnika. Sarajeva i Washingtona).

"Ovo je prva knjiga iz ove oblasti i pokriva sve segmente neophodne studentima medicine i stomatologije koji izučavaju predmet hirurgija, oblast plastična hirurgija. Ona će koristiti ljekarima na specijalizaciji iz plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, ali isto tako i specijalizantima iz ostalih oblasti, kao što su opšta hirurgija, maksilofacijalna hirurgija, ORL, oftalmologija i druge", kaže dr. Karabeg za Klix.ba.

Autori se nadaju da će knjiga koja zadrži 508 strana biti korištena kao udžbenik na 14 fakulteta širom zemalja bivše Jugoslavije, a nakon preliminarne velike zainteresiranosti.

"Ideja je nastala 2012. godine i prezentirana je na Akademiji estetske hirurgije koja se održavala na kruzeru na Mediteranu. Knjigu, u koju je uloženo mnogo truda i profesionalnog iskustva, pisali su prijatelji koji imaju veliko međusobno poštovanje i povjerenje. Sportskim žargonom rečeno, knjigu je napisala reprezentacija plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije bivše države", dodaje naš sagovornik.

Ovu veoma vrijednu knjigu izdao je Medicinski fakultet u Sarajevu, a njena promocija održana je u prepunoj sali Akademije nauka i umjetnosti BiH, što mnogo govori o njenoj važnosti. Osim autora, među promotorima je bila i dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almira Hadžović-Džuvo.

"Dobili smo udžbenik koji se svojim sadržajem uklapa u nastavne planove i programe u na fakultetima u regiji", kazala je dekanesa Hadžović-Džuvo.

Jedan od recenzenata knjige bio je i prof. dr. sc. Zdenko Stanec sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

"Ova knjiga je napravljena ne samo za studente nego za liječnike i hirurge koji se bave rekonstrukcijskom hirurgijom, estetskom hirurgijom i hirurgijom dojke, tako da je ovo veliki doprinos za cijelu regiju", kazao je Stanec.

Karabeg kaže da je knjiga nastala zahvaljujući rijetko viđenoj saradnji između osam kliničkih centara i velikoj ljubavi autora prema plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji.

Osim prof. dr.sc. Reufa Karabega, koautori knjige su prof. dr. Uroš Ahčan, doc. dr. Srećko Budi, dr. Danijela Crnogorac, prof. dr. Ivica Dučić, mr. sc. Malik Jakirlić, prof. dr. Zlata Janjić, prim. dr. Amela Karabeg, dr. sc. Amel Hadžimehmedagić, doc. dr. Benjamin Kulovac, prof. dr. Marko Margaritoni, prof. dr. Tarik Mašić, prim. dr. sc. Rudolf Milanović, doc. dr. Ermina Mujičić, prof. dr. Marijan Novaković, prim. doc. dr. Zdravko Roje, dr. Željka Roje, doc. dr. Sanda Stanec, doc. dr. Nenad Stepić, prof. dr. Edina Tanović, dr. sc.Zoran Veir, prim. dr. sc. Zlatko Vlajčić i prof. dr. Rado Žic.