{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ramadan: Nemoguće je moguće, ako smo pametni, planiramo i vjerujemo u Allaha

N
26.7.2014. u 09:55
28
Ramadan: Nemoguće je moguće, ako smo pametni, planiramo i vjerujemo u Allaha
28
Ramadan: Nemoguće je moguće, ako smo pametni, planiramo i vjerujemo u Allaha
Tarik Ramadan
Vjernik mora biti pametan, razmišljati strateški, nekada prihvatiti i kompromise, ali i biti uvjeren da je uz Allahovu pomoć sve moguće, kaže dr. Tarik Ramadan u 28. nastavku Ramazanskih hronika.
Dr. Ramadan je podsjetio na događaj iz života Muhammeda a.s. u Medini. Naime, Poslanik je usnio san o odlasku u Meku i obilasku Kabe, gdje su još uvijek živjeli pagani zbog kojih je i napustio rodni grad. Okupio je svoje najbliže prijatelj i ispričao im to. Sve to se događa nakon teških borbi muslimana protiv arapskih plemena koja su odbijala prihvatiti islam i Muhammeda a.s. kao Poslanika.

Vjernici su već preživjeli iscrpljujuće bitke na Bedru, kada su pobijedili, i na Uhudu kada su bili poraženi. U takvom trenutku, Poslanik im govori odlasku u Meku.

"Poslanik je imao jasnu viziju i san. Rekao im je spremite se idemo u Meku", kaže dr. Ramadan.

No, Kurejšije, pleme koje je gospodarilo Mekom i koje je odbijalo prihvatiti islam se usprotivilo. Oni su spriječili muslimane i Muhammedu a.s. da dođu u Meku. Ali, taj mirni pohod muslimana ka Meki je rezultirao sklapanjem mirovnog ugovora poznatog kao ugovor na Hudejbiji. Upravo iz te činjenice dr. Ramadan izvlači brojne pouke.

"Vjernici te godine nisu otišli u Meku. Po tom ugovoru morali su to učiniti tek sljedeće godine. Poslanik je za sklapanje tog ugovora prihvatio brojne kompromise. Naprimjer, Kurejšije nisu htjele da u ugovoru stoji da ga sklapa Muhammed Poslanik, nisu htjeli da piše „U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog“. Tražili su da muslimani moraju vratiti Kurejšijama svakoga ko iz Meke ode u Medinu, a da muslimanima oni ne moraju vraćati onoga ko dođe iz Medine u Meku. A, Muhammed a.s. je prihvatio te formalne kompromise vjerujući da je Allahova poruka koju je dobio istinita i da će pobijediti", kaže dr. Ramadan.

Kada je taj ugovor sklopljen mnogi njegovi najbliži prijatelji su bili iznenađeni i činilo im se da su izgubili previše.

"Ashabi su gledali ljudski i prema tom trenutku, ali je Poslanik gledao strateški i vjerovao u obećanje Allaha dž. š. Tada mu je od Allaha objavljen ajet koji je potvrdio njegovu pobjedu. To je ajet sure Feth-Pobjeda: „Allah će obistiniti san Poslanika Svoga da ćete, sigurno, u Časni hram (Meku) ući sigurni, inšaAllah.“ Tako je na koncu i bilo", kaže dr. Ramadan podsjećajući da je Muhammed a.s. ubrzo pobjednički ušao u Meku.

Prema njegovim riječima, iz ovog događaja treba razumjeti da muslimani moraju biti pametni, strateški razmišljati, ali i vjerovati da je uz oslanjanje na Allaha dž. š. sve moguće.

"Na kraju, nemojte zaboraviti reći onima koje volite da ih volite", zaključuje dr. Ramadan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: