{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dr. Pilav na ljeto očekuje presudu Suda u Strazburu

13.5.2013. u 18:20
79
9
Dr. Pilav na ljeto očekuje presudu Suda u Strazburu
79
Dr. Pilav na ljeto očekuje presudu Suda u Strazburu
Dr. Ilijaz Pilav
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu bi u narednih mjesec-dva mogao donijeti presudu u slučaju dr. Ilijaza Pilava protiv BiH.
"U stalnom sam kontaktu sa svojim pravnim zastupnikom i prema informacijama koje imamo Sud bi se mogao očitovati o tome najkasnije do ljeta. Neki sporedni izvori ukazuju na to da je Sud odugovlačio s mojim slučajem iščekujući da se riješi prvo odluka u slučaju Derve Sejdića i Jakoba Fincija", kazao je Pilav za Klix.ba.

Dr. Pilav ističe da se Sud već pozitivno odredio u njegovu korist te da očekuje samo formaliziranje presude.

"To će svakako otvoriti nove probleme i postaviti pitanje izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH. Ovaj slučaj zadire mnogu dublje u ta pitanja nego je to stvar u slučaju Sejdić-Finci", dodaje Pilav.

Ilijaz Pilav je apelaciju Sudu za ljudska prava u Strazburu podnio u septembru 2007. godine, a nakon što se kao Bošnjak koji živi u bh. entitetu RS nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva BiH na izborima 2006. godine.

Kako Izborni zakon kaže da se samo osobe srpske nacionalnosti koje žive u RS mogu kandidirati za člana Predsjedništva, odnosno samo Bošnjaci i Hrvati koji žive u FBiH, za očekivati je da presuda u slučaju dr. Pilava pred bh. političare stavi još mukotrpnije odluke i kompromise, nego je to sada u vezi sa odlukom Suda za Sejdića i Fincija. Presuda u slučaju Sejdić i Finci nije implementirana ni nakon više od tri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: