BiH
131

Dr. Dizdarević: Potpisani dokumenti su igra Sebije Izetbegović, a KCUS više pripada meni, nego njoj

Piše: A. B.
Kemal Dizdarević
Kemal Dizdarević
Nakon što je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) demantirao informacije o otkazu neurohirurgu Kemalu Dizdareviću te u javnost plasirao informacije kako nije dolazio na sastanke i kako je samovoljno operirao pacijente, dr. Dizdarević je za Klix.ba kazao kako su potpisani dokumenti igra Sebije Izetbegović te da KCUS više pripada njemu i ljudima kao što je on, nego njoj.

Dr. Dizdarević je kazao kako je dobio više od 40 tužbi na sudu protiv KCUS-a te da mu je za vrijeme mandata Sebije Izetbegović isplaćena odšteta na osnovu toga.

"Zanimljivo je da dokumente koje je KCUS dostavio medijima potpisuju dr. Hassan Al Qoud koji je napustio Kliniku za neurohirugiju prije pet godina, dr. Alija Čeljo koji je bolestan i već godinu se ne pojavljuje na poslu, dr. Hasan Sefo koji se liječi na Trećoj internoj i slično. Riječ je o igri Sebije Izetbegović, čija je duševna hrana svađa, a ona je dr. Burazerovića i Hasanagića iskoristila, kao što su ih koristili dr. Aganović i dr. Gavrankapetanović, bivši direktori KCUS-a. Ove neistinite navode KCUS-a ćemo dobro iskoristiti na sudu. Od vremena Aganovića do danas, KCUS je protiv mene podnio 40 tužbi, a meni su željeli ostaviti opcije da se pokunjim, da se tučem ili da dam otkaz. Ja sam ih odlučio tužiti i raditi svoj posao - operirati ljude", kazao je neurohirurg Dizdarević.

Dodao je kako ima još nekoliko tužbi koje su u procesu jer, prema njegovim riječima, bezakonjem pokušavaju obmanuti javnosti. Ističe kako ga deset godina nisu uspjeli slomiti, jer zna raditi svoj posao i iza sebe ima više hiljada pacijenata koje je operirao.

"U tekstu su naredali stvari kako im je padalo na pamet da me vrijeđaju. Njihovi navodi da se nisam pojavljivao na sastancima su besmislice. Ja jedini s najvećim iskustvom kreiram ono što treba biti duh neurohirurgije, uveo sam mikroneurohirurgiju kao etabliranu djelatnost. Dr. Ibrahim Omerhodžić je za mnom trčao osam godina, dr. Mersad Baručija je plakao da ga pustim na ispit, dr. Avdulah Hasanagić je stalno u svađi s nekim i svi ostali sada potpisuju dokumente protiv mene, a molili su me da ih zaposlim", naveo je dr. Dizdarević.

Smatra kako u medicini mora postojati određena hijerarhija među ljekarima, odnosno kako pojašnjava, ko kreira i stvara, ko pomaže i dodaje, ko je specijalizant, a ko mlađi specijalizant.

"Taj princip je teško shvatiti ljudima koji situaciju posmatraju sa strane, a on je ustvari krucijalan za opstanak KCUS-a. Sebija Izetbegović i menadžment su neozbiljni prema pacijentima, finansijama i izmišljaju priče bez ikakvih argumenata. Izetbegović je osoba koja dolazi iz politike, ali ne strateške, već svoje lične", izjavio je na kraju razgovora dr. Kemal Dizdarević i napomenuo da u petak dolazi na posao, jer ga čeka 100 pacijenata za operaciju.

Podsjećamo da je jučer KCUS u javnosti obznanio informacije o prekršajima radne discipline neurohirurga Kemala Dizdarevića u periodu od 4. do 15. jula 2016. godine. U prijavi se navodi da Dizdarević tri dana u julu nije prisustvovao jutarnjim stručnim sastancima i nije opravdao svoje odsustvo. Navedeno je i da Dizdarević pacijente prima neplanski, bez utvrđenih kriterija i dogovora, često i bez potrebne dokumentacije.